Читај ми!

Ciklus filmova i izložba posvećena Belmondu u Jugoslovenskoj kinoteci

U čast velikana svetske kinematografije Žan Pola Belmonda koji je preminuo prošlog meseca u 89. godini, Jugoslovenska kinoteka i Francuski institut u Beogradu organizovali su ciklus filmova i izložbu posvećenu tom glumcu.

Bio je francuski Džejms Din, simbol francuske kinematografije čiji se razvoj ogledao i u njegovoj karijeri koja je trajala više od pola veka.

Snimio je skoro 80 filmova i u većini odigrao glavne uloge. Zbog nosa, koji je slomio trenirajući boks u mladosti, opisivali su ga kao „očaravajuće ružnog čoveka“.

Ipak, bio je jedan od najšarmantnijih glumaca i večiti zavodnik.

„Njega je publika volela zahvaljujući njegovoj pojavi, njegovom šarmu. Bio je šarmantan poput Žana Gabena i on je možda inkarnacija zlatnog doba francuske šezdesetih godina“, rekao je Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Beogradu.

Počev od Godara čiji je film Do poslednjeg daha obeležio Belmondovu karijeru, mnogi reditelji, predstavnici francuskog novog talasa, poverili su mu važne uloge.

Kasnije se posvetio komercijalnim filmovima kojima je takođe ostvario veliki uspeh. Ciklus u Kinoteci obuhvata 12 ostvarenja koja su kritika i publika najbolje prihvatili.

„On je umeo da se oproba u mnogim žanrovima, on je često snimao komedije, policijske filmove, međutim u svakom od tih filmova Belmondo je bio Belmondo, i svaki od tih filmova nosi jednu značajnu iskru koju je teško opisati a podrazumeva jedan vanserijski kvalitet", izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

I mnogobrojne nagrade, poput priznanja Cezar, Zlatne palme, Zlatnog lava, Ordena Legije časti i mnogih drugih, potvrđuju da je Žan Pol Belmondo bio jedan od najznačajnijih glumaca svetske kinematografije, i da je to ostao do poslednjeg daha.

Belmondo je preminuo prošlog meseca u 89. godini. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво