Читај ми!

Преминуо легендарни француски глумац Жан Пол Белмондо

Икона француске глумачке сцене, Жан Пол Белмондо преминуо је у 89. години. Остаће упамћен као један од зачетника новог таласа у француском и европском филму, као и улогама у филмовима „До последњег даха“ и „Човек из Рија“.

Жан Пол Белмондо, неприкосновена звезда француског новог таласа у кинематографији, прославио се захваљујући роли у филму Жан Лика Годара До последњег даха (1959).

На врхунцу славе био је током три деценије – шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. 

Харизматични глумац који је често пред камерама изводио вратоломије, шездесетих година прошлог века прешао је у мејнстрим филмове и постао један од водећих француских комичара и акционих хероја. 

Критикован је због одлуке да настави каријеру у комерцијалним филмовима и да избегава уметничке пројекте. Говорили су да је протраћио свој неприкосновени таленат, што је он увек порицао.

Филмски деби остварио је улогом у филму On Foot, On Horse and On Wheels 1957. године, али је сцена у којој се појавио избачена у монтажи.

Прву главну улогу добио је 1958. године у остварењу Les Copains du dimanche, а у истом периоду је остварио успех са филмом Оскар. Уследила је сарадња са Годаром и светска слава. 

Међу осталим значајним филмовима у којима је играо налазе се Kean, Une chance sur deux, Hold-Up, Peut-etre, Јадници и Desire

„Кад је глумац успешан, људи му окрећу леђа и кажу да је кренуо лаким путем, да не жели да се потруди или се изложи било каквом професионалном ризику“, рекао је једном глумац.

„Али ако је било тако лако напунити биоскопе, онда је свет филма био у много бољем стању него што јесте. Мислим да не бих толико дуго остао у центру пажње да сам радио застареле глупости. Људи нису толико глупи", објашњавао је Белмондо. 

Жан Пол Белмондо рођен је у Неји на Сени, месту у близини Париза. 9. априла 1933. године. Белмондов отац, Пол Белмондо, био је вајар.

Као дечака, Жан Пола је више занимао спорт него школа, а посебно бокс и фудбал. Белмондова боксерска каријера била је успешна, али кратка. Освојио је три узастопне победе нокаутом у првој рунди од 1949. до 1950.

Као део обавезног војног рока, шест месеци је служио као војник у Алжиру. 

Гајио је интересовање и према глуми, па је као тинејџер провео неколико година у приватној школи глуме и након тога почео да изводи комичне скечеве.

Са 20 година одлази на Национални конзерваторијум драмских уметности у Паризу, где студира три године. 

Легендарни глумац у брачне воде запловио је први пут 4. децембра 1952. године. Са Елоди Константин добио је троје деце: Патрицију (1953-1993), која је погинула у пожару, Флоренс (рођенa 1958) и Пола (рођен 1963).

Белмондо и Константин су се раздвојили 1965, годину дана касније поднет је захтев за развод, а брак је окончан 5. јануара 1968.

Са Урсулом Андрес био је у вези од 1965. до 1972. године, са Лауром Антонели од 1972. до 1980. године. Бразилска глумица и певачица Карлос Сото Мајор била му је партнерка од 1980. до 1987. године, а Барбара Гандолфи од 2008. до 2012. године.

Славни глумац био је већ закорачио у шесту деценију када 1989. године упознао тада 24-годишњу плесачицу Нати Тардивел. Пар је живео више од деценије заједно пре него што су се венчали 2002. године.

Нати је 13. августа 2003. родила четврто дете тада 70-годишњег Белмонда. Белмондо и Тардивелова развели су се 2008. године.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво