Čitaj mi!

Makedonsko-srpski film „Severni pol“ premijerno na Kanskom filmskom festivalu

Novi kratki film Marije Apčevske imaće svetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu. Film je nastao uz učešće srpskih autora i uz podršku Filmskog centra Srbije

Od 3.739 krathih filmova prijavljenih za takmičarski program Kanskog festivala (The Short Films Competition) među 10 izabranih nalazi se film Severni pol, koji je nastao u koprodukciji Severne Makedonije, Srbije i Mađarske.

Film će biti prikazan 16. jula i boriće se za Zlatnu palmu.

Rediteljka Marija Apčevska je jedna od uspešnijih makedonskih autora mlađe generacije. Producent je Robert Naskov sa kompanijom „Kino Oko“ (Severna Makedonija), a koproducenti su Miloš Ljubomirović iz "Servia Filma" (Srbija), Miodrag Popović iz "Forgradea" (Srbija), i Piter Sekereš iz "Tivoli Production-a" (Mađarska).

Projekat je razvijan u okviru radionice Nisi masa – European Short Pitch i snimljen na lokacijama u Makedoniji na 16mm traci.

Glavne uloge tumače Antonija Belazelkolska i Luka Mitev. Na filmu Severni pol su radili sprska kostimografkinja Biljana Grugur, montažer Dragan von Petrović, dizajner zvuka Bojan Palikuća, kolorista Goran Todorić, koordinator koprodukcije Vlastimir Stevanović i dizajner postera Nenad Radojčić (Braća Burazeri).

Filmski centar Srbije podržao je projekat Severni pol na konkursu za sufinansiranje manjinskih ko-produkcija 2019. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar