Читај ми!

Jugoslovenska kinoteka proslavila 72. rođendan

Dan jugoslavenske kinoteke - obeležen je otvaranjem 23. Festivala Nitratnog filma i uručenjem najvišeg priznanja "Zlatnog pečata", Slobodanu Šijanu, Miloradu Jakšiću Fanđu i Radoslavu Zelenoviću.

Između dva rođendana restuarirano je više antologijskih srpskih filmova, u onlajn formatu. Festival evropskih klasika otvoren je draguljem srpske kinematografije Grešnica bez greha Koste Novakovića. Međunarodni savet muzeja Kinoteku je proglasio najboljim muzejem u Srbiji u 2020. godini. A na sam 72. rođendan otvoren je Nitratni festival.

"Veliko mi je zadovoljstvo što predstavljamo publici 36 filmova iz gotovo isto toliko filmskih arhiva i kinoteka iz svih delova sveta i ovo će biti još jedna avantura pre svega za one koje interesuje istorija pokretnih slika kojoj će moći da se prepuste sada i pitanje je kada sledeći put s obzirom da se radi kao i svake godine o raritetnim naslovima", istakao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Festival Nitratnog filma otvorio je američki avanturički film Moran sa broda lejdi Leti iz 1922. sa slavnim Rudolfom Valentinom, ali ne u uobičajenoj ulozi zavodnika, već heroja koji se bori protiv krijumčara.

"Posebno bih istakao film Prvi vukov sabor u Tršiću nastao od delova negativa i parčića koji se čuvaju u depozitu Etnografskog muzeja, mi smo uspeli da sastavimo film koji će prvi put biti prikazan kao rekonstruisan i koji je prebačen u 2k rezoluciju", rekao je Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva jugoslovenske kinoteke.

Među važnim naslovima Nitratnog festivala koji traje do 15. juna našla se najbolja verzija Jadnika iz 1934.godine Rajnera Bernara, kao i arapsko viđenje krstaških ratova Saladin u režiji Jusufa Šahina iz 1963. koji stoji rame uz rame sa najboljim holivudskim spektaklima.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво