Читај ми!

Šerbedžija za RTS: Beogradski pobednik je priznanje genijalnih jugoslovenskih filmskih autora

U Beogradu večeras počinje 49. Fest pod nazivom „Povratak u budućnost“. Jedan od dobitnika počasne nagrade „Beogradski pobednik“ je glumac Rade Šerbedžija koji podseća da je Fest bio jedan od najvažnijih filmskih festivala ovog dela Evrope i ističe da će nagradu primiti uz osećaj ponosa jer je vidi kao priznanje genijalnih jugoslovenskih filmskih autora.

Projekcija britanskog filma Veliko iskopavanje, u režiji Sajmona Stouna sa Rejfom Fajnsom i Keri Maligan u glavnim ulogama, otvara večeras 49. Fest. Poštovaoci kinematografije uživaće u projekcijama do 16. maja u više dvorana u Beogradu. 

Dobitnici počasne Festove nagrade „Beogradski pobednik“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, ove godine su glumac Rade Šerbedžija i reditelj Puriša Đorđević, kojima će nagrade biti uručene na otvaranju.

Treći dobitnik ovog priznanja je scenograf Miljen Kljaković Kreka koji će „Beogradskog pobednika“ dobiti na zatvaranju festivala. 

„Fest je bio jedan od najvažnijih filmskih festivala ovog dela Evrope. Zbog rata i svega došlo je vreme kada je prestao njegov takav značaj. Naročito je bio važan kada je jugoslovenski film bio jedan od najvažnijih filmova na svetu, Crni talas predvođen Žikom Pavlovićem, Makavejevom, Sašom Petrovićem, Žilnikom i ostalim, tom generacijom beogradskih velikih filmskih autora“, istakao je Šerbedžija.

Prema njegovim rečima, upravo kod tih autora inicirana je energija koji su napravili Fest.

„Bio je podržan od države i zaista je bio najznačajniji umetnički događaj u bivšoj Jugoslaviji", podsetio je proslavljeni glumac.

Kovid je učinio da se podivljali čovek zaustavi na trenutak 

Govoreći o promenama koje je kovid doneo, Šerbedžija ističe da je koronavirus svima promenio život.

„Najviše je loših stvari jer je gotovo život stao. Ekonomije su se urušile, mnogi su pomrli i zdravstveno su oštećeni. Ali sam kovid ima i nekih dobrih stvari, da me neki ne shvate krivo, a to je da se čovek, taj podivljali čovek na jedan trenutak zaustavio, zapitao šta radi, kuda ide, šta čini od Zemlje“, kaže 74-godišnji umetnik.

Kovid vidi i kao upozorenje za čoveka da ne dođe u još goru situaciju jer je na putu da uništi planetu zbog užasnih kapitalističkih koncerna i firmi koje izrabljuju zemlju, kopaju je, uništavaju vazduh. „Normalno je da se javljaju i bolesti i priroda se buni“, objasnio je Šerbedžija.

Posle više od godinu dana, polako se vraćamo starim navikama i normalnom životu.

„Nadam se, u biti sam optimista, verujem u znanost i verujem da će ljudi uspeti da, nešto se od cjepiva pronašlo nabrzinu, ali se ipak uspelo bar zaustaviti bar opasnost od smrtnosti“, istakao je cenjeni glumac.

Priznanje „Beogradski pobednik“ primiće uz osećaj velikog ponosa jer, kako kaže, to je nagrada genijalnih jugoslovenskih autora.

„Ja sam jedan od njih koji su valjda zaslužili, toliko smo filmova zajedno snimali i drago mi je da sam u toj ekipi u kojoj je Puriša Đorđević i Kreka“, zaključio je Šerbedžija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво