Читај ми!

Glumica Tijana Marković tvrdi da je lik Marije Milošević u seriji „Porodica“ izabrao nju

Od 29. marta na RTS-u se emituje mini-serija „Porodica“ koja daje dramski prikaz zbivanja u poslednjih 48 sati pred hapšenje nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Uloga ćerke Marije Milošević pripala je glumici Tijani Marković.

Serija Porodica je, kako naglašava glumica Tijana Marković, pre svega priča o porodici. Naravno da svi Slobodana Miloševića poznajemo kao predsednika, ali ga ne poznajemo i kao čoveka koji je bio i suprug i otac, a ova serija upravo akcenata stavlja na te odnose, na ljudske odnose, na jednu obučnu porodičnu priču.

„Oni su u tih 48 sati doživeli najdramatičnije trenutke. Tragične trenutke. I tokom svih ovih pet epizoda, koje su na neki način celina, jer ne možete da gledate drugu, pa petu epizodu zato što je to jedan ritam koji morate da pratite, koji kreće sa jedne tačke i dovodi do katarze“, dodaje glumica.

Napominje da ideja nije bili, niti glumcima, niti reditelju Bojanu Vuletiću, produkciji i ostalim članovima ekipe da na bilo koji način niti vređaju, niti glorifikuju bilo koga.

Smatra da je bilo veoma važno ekranizovati ovakav istorijski događaj i otvoriti priču o nečemu što je obeležilo čitavu jednu epohu. Serija Porodica govori o duši jednog čoveka, jedne porodice i o duši jednog naroda.

Mada je ova serija iznad politike, ona bi trebalo da nas podseća i edukuje, posebno mlade ljude koji u to vreme nisu bili politički osvešćeni.

„Stvari nikada nisu samo crne ili samo bele. Ovo je umetnička interpretacija. Ovo je jedna serija koja je urađena na svetskom nivou u svakom smislu – rediteljskom, glumačkom, produkcijskom. Mi ovakvu seriju nismo imali i mislim da toga treba da budemo svesni i vrlo sam ponosna što sam deo toga“, dodaje Markovićeva.

Marija Milošević je istorijski ličnost koja je živa i Tijana Marković je svesna da glumac kada radi takvu ulogu ima još veću odgovornost.

„Kada sam pročitala scenario znala sam da je ova uloga birala mene. Prosto smo se negde našle. A jedina i najveća stvar je njena ljubav prema ocu. Jer Slobodan Milošević je za Mariju Milošević bio otac. Jedan običan čovek sa svim svojim borbama, sa svim svojim slabostima, strahovima i to je ono što ovu seriju izdvaja“, ističe Tijana.

Dodaje da je javnosti uglavnom bilo poznato šta se dešavalo ispred vile, ali ne znamo šta je bilo unutar. Ne znamo kroz šta su sve ti ljudi prolazili, a Marijin emotivni tok je išao vrlo uzlaznom putanjom.

Kako bi se što bolje pripremili za uloge, čitali su razne članke i knjige. Gledali su dokumentarce i arhivske snimke i mnogo probali. Tijana je moral da ide i u streljanu pošto je Marija volela da puca i bila je veliki „džek“ i kafanski tip.

Reditelj Bojan Vuletić je bio vrlo otvoren za bilo koju vrstu predloga, mada je imao veoma jasnu predstavu šta hoće.

„Volela bih da čujem Marijine utiske jer ona će da gleda ovu seriju. Ona je posle ovih događa napustila zemlju i otišla u Crnu Goru. Sve ovo je nju mnogo pogodilo i te rane su sigurno ostale nezaceljene i baš bih volela da čujem njen komentar“, kaže glumica Tijana Marković na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво