Читај ми!

„Ime naroda" – film koji će nas naterati da razmislimo o izgubljenim idealima

Večeras u 21 sat na našem Prvom programu je televizijska premijera filma „Ime naroda" reditelja Darka Bajića, prema scenariju Milovana Vitezovića. „Ime naroda" govori o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, članu ugarskog parlamenta i borcu za prava i nezavisnost Srba u Vojvodini.

Nakon što je više puta Svetozar Miletić politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju Milica Miletić i Jaša Tomić, njegov naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine.

„Da bih nekako savladao ovih pet decenija u filmu pomogla mi je junakinja Milica, ćerka Svetozara Miletića koja je doživela i tragediju svoga oca, ali i tragediju svoje ljubavi. Sve je započeto jednom intrigom, nećete verovati, u žutoj štampi koja se tada prvi put pojavila. Milica Tomić zaslužuje da bude naša heroina, ne samo heroina Novog Sada nego i cele Srbije, upravo zbog toga što je bila jedna od prvih novinara koja je štitila slobodu novinarstva, a s druge strane je bila jedna od prvih borkinja za ženska prava u svetu, u 19. veku", izjavio je Darko Bajić.

Uloge Svetozara Miletića i njegove supruge Anke tumače Ljubomir Bandović i Ana Franić.

Jašu Tomića i Milicu igraju po dvoje glumaca i glumica: Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Katarina Žutić i debitantkinja na filmu Anja Pavićević, koja je na Filmskim susretima u Nišu prošle godine nagrađena Poveljom za izuzetnu žensku ulogu.

„Milica je jedna važna istorijska ličnost, kao i Svetozar. Mnogo mi je drago što smo mi ispričali tu priču, nadam se da će se publici svideti i da ćemo im mi svojom emocijom, borbom dočarati šta se desilo toj porodici", rekla je glumica Anja Pavićević.

Darko Bajić napominje da je Ime naroda kao i njegova prethodna ostvarenja, film o idealistima.

„Neka gledaoci kad pogledaju ovaj film, sutra ujutru kad se probude, neka pomisle, i to će meni biti veliko zadovoljstvo, gde su nestali njihovi ideali", kaže Darko Bajić.

Istorija je često uzbudljivija od fikcije, naročito na ovim prostorima.

Splet istinitih događaja doveo je do toga da se u filmu Ime naroda izmešaju žanrovi epske socijalne drame i porodične melodrame. 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво