Читај ми!

Светозар Милетић трага за правдом за српски народ – Име народа, вечерас ексклузивно на РТС-у

На Првом програму РТС-а, вечерас, ексклузивно имамо прилику да погледамо „Име народа“, нови филм прослављеног редитеља Дарка Бајића, аутора филмова „Црни бомбардер“, „Балканска правила“, „Рат уживо“, серија „Сиви дом“ и „Заборављени“.

Филм Име народа је историјска сага о Светозару Милетићу (игра га Љубомир Бандовић), угледном адвокату, писцу, градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века.

Филм рађен по сценарију Милована Витезовића, осим приче о једној од кључних личности српске историје, говори и о Милетићевој ћерки Милици, првој новинарки у Србији која се борила за родну равноправност и наставила борбу свог више пута осуђиваног оца (тумачи је млада глумица Ања Павићевић).

Љубомир Бандовић поносан је што игра човека који тражи правду за свој народ. Каже да га фасцинира много тога у вези са Милетићем и његовој породици:

„Пре свега, однос са ћерком Милицом, његова вера у њу и њене потенцијале, огромна љубав према њеном неконвенционалном, а опет чистом начину живљења... Вера у идеју, пријатеље Јову Змаја и Полита. Одлучност и снага. Непоткупљивост. Вредности које данас гладују у подруму.“

Филм одсликава и посебан однос Светозара Милетића и супруге Анке – њих двоје су изгубили више деце, делили тугу и безусловну љубав.

Жену из сенке, супругу успешног политичара и мајку храбре младе жене оживела је Ана Франић:

„Било је занимљиво бити неко ко је стожер, ко окупља, ко подржава и ко воли. А то је најбитније. Без њене суштинске мајчинске и породичне љубави, нити би Светозар могао да носи тај свој барјак, такав какав је био свих тих година, нити би њена ћерка била таква и наставила очеву борбу.“

Редитељ Дарко Бајић каже да је Име народа прича о борцу који тражи правду за свој народ, али и о утицају моћних да стварају и прекрајају историју Балкана.

„Кључно питање који овај филм поставља је да ли данас са подсмехом и неверицом причамо о људима који су спремни да се жртвују за своје идеале. Историјска и политичка сцена на овим просторима се вековима понавља и зато Светозар Милетић делује као савремени јунак који се суочава са притисцима који спречавају слободу мишљења, различитост“, објашњава Бајић.

У осталим улогама појављују се Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Милутин Караџић, Андрија Кузмановић, Игор Бенчина и други.

Бајићево остварење Име народа отворило је два велика цењена домаћа фестивала – најпре 27. Фестивал европског филма Палић где је овенчан и наградом публике „Горки лист“, а потом и 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ.

Субота, 27. фебруар, РТС1 у 21 час.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 02. мар 2021, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

Ко чека дочека

Још новембра када је изашао трејлер за филм о Светозару Милетићу , изузетно сам се обрадовала. Прво зато што сам имала прилику да учим о њему у оквиру једног предмета , друго зато што је тема изузетно занимљива. Сразмерно занимљивости теме је и обрађена. Слојевита прича о једном велико човеку , као и његовој Милици. Слободној и изузетно способној жени која је наставила пут њеног оца. Такође и та борба за правду и једнакост и истину. Посебно ми се допада та одлучност у њеном понашању и њеним поступцима. Осим ове јавноправне сфере која је одлично птиказана. Овај филм је приказао једну лепу љубавну причу између Милице и Јаше , која је произашла из истих идеала и тежњи . Такође млада глумица Ања Павићевић је одлично легла улога млађе Милице , традиционално и Андрија Кузмановић је бриљирао као и велики Љубомир Бандовић. Потребни су нам овакви филмови , било би лепо да се сними филм о Сими Милутиновић Сарајлији о његовом животу и делу или филм о Алекси Шантићу.

(недеља, 28. феб 2021, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Čestitke

Oduševljen sam filmom. Smatram da je naša istorija kako ratna tako i ona politička bogata da bi moglo da se snimi milion filmova i serija.

(субота, 27. феб 2021, 17:57) - Kalesu [нерегистровани]

Subotica kao Beč

Moj lepi grad je "odigrao ulogu" Beča u ovom filmu. U scenama austrougarskog suda videćete prelepu veliku većnicu naše Gradske kuće, mesta gde su mnogi sugrađani uplovili u bračnu luku, održani mnogi drugi kulturni događaji, a i stalno je mesto održavanja sednica skupštine grada.

(субота, 27. феб 2021, 11:15) - Филип Бараћ [нерегистровани]

Идеали

Колико сам ја разумео, говори се о идеалима који подразумевају интегритет, непоткуплјивост, поштење и тако даље не везано за Југу или неког председника ...

(субота, 27. феб 2021, 10:25) - Дан [нерегистровани]

Прошли идеали

Који идеали ? Је ли Југославије (земља Јужних Словена краља Александра), сви Срби у једној држави, идеја комунизма и жал за Титом (већина је плакала када је отишао) или Велике Србије ? Који од тих ? Сви су пропали !! Молим објавите !