Читај ми!

Светозар Милетић трага за правдом за српски народ – Име народа, вечерас ексклузивно на РТС-у

На Првом програму РТС-а, вечерас, ексклузивно имамо прилику да погледамо „Име народа“, нови филм прослављеног редитеља Дарка Бајића, аутора филмова „Црни бомбардер“, „Балканска правила“, „Рат уживо“, серија „Сиви дом“ и „Заборављени“.

Филм Име народа је историјска сага о Светозару Милетићу (игра га Љубомир Бандовић), угледном адвокату, писцу, градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века.

Филм рађен по сценарију Милована Витезовића, осим приче о једној од кључних личности српске историје, говори и о Милетићевој ћерки Милици, првој новинарки у Србији која се борила за родну равноправност и наставила борбу свог више пута осуђиваног оца (тумачи је млада глумица Ања Павићевић).

Љубомир Бандовић поносан је што игра човека који тражи правду за свој народ. Каже да га фасцинира много тога у вези са Милетићем и његовој породици:

„Пре свега, однос са ћерком Милицом, његова вера у њу и њене потенцијале, огромна љубав према њеном неконвенционалном, а опет чистом начину живљења... Вера у идеју, пријатеље Јову Змаја и Полита. Одлучност и снага. Непоткупљивост. Вредности које данас гладују у подруму.“

Филм одсликава и посебан однос Светозара Милетића и супруге Анке – њих двоје су изгубили више деце, делили тугу и безусловну љубав.

Жену из сенке, супругу успешног политичара и мајку храбре младе жене оживела је Ана Франић:

„Било је занимљиво бити неко ко је стожер, ко окупља, ко подржава и ко воли. А то је најбитније. Без њене суштинске мајчинске и породичне љубави, нити би Светозар могао да носи тај свој барјак, такав какав је био свих тих година, нити би њена ћерка била таква и наставила очеву борбу.“

Редитељ Дарко Бајић каже да је Име народа прича о борцу који тражи правду за свој народ, али и о утицају моћних да стварају и прекрајају историју Балкана.

„Кључно питање који овај филм поставља је да ли данас са подсмехом и неверицом причамо о људима који су спремни да се жртвују за своје идеале. Историјска и политичка сцена на овим просторима се вековима понавља и зато Светозар Милетић делује као савремени јунак који се суочава са притисцима који спречавају слободу мишљења, различитост“, објашњава Бајић.

У осталим улогама појављују се Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Милутин Караџић, Андрија Кузмановић, Игор Бенчина и други.

Бајићево остварење Име народа отворило је два велика цењена домаћа фестивала – најпре 27. Фестивал европског филма Палић где је овенчан и наградом публике „Горки лист“, а потом и 13. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ.

Субота, 27. фебруар, РТС1 у 21 час.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво