Čitaj mi!

Premijera „Koridora 92“ o bici za „put života“ u Posavini

Dokumentarno-igrani film „Koridor 92“, o jednoj od najznačajnijih bitaka devedesetih godina prošlog veka, za proboj koridora u Posavini premijerno je prikazan sinoć na Radio televiziji Republike Srpske u okviru obeležavanja 9. januara – Dana Republike Srpske. Bila je to i bitka za opstanak.

Film autorke Slađane Zarić posvećen je borbama koje su trajale od 24. juna do 6. oktobra 1992, kada je oslobođen koridor Banja Luka - Bijeljina. Operacija „Koridor“ je za stanovništvo obe Krajine značila život – ponovo je uspostavljeno snabdevanje hranom, strujom, lekovima.

Zbog nedostatka kiseonika, jer je bila prekinuta putna komunikacija, u banjalučkom porodilištu je u maju i junu 1992. umrlo 12 beba.

Film prati ispovesti 80 boraca, a posvećen je vojnicima Vojne pošte Vranje, koji su poginuli kod Broda. Koridor 92 je zajednički projekat Vlada Srpske i Srbije, kao deo kulture sećanja i pamćenja, snimljen u produkciji i koprodukciji RTRS-a i RTS-a.

TV premijera filma Koridor 92 na RTS-u je planirana za kraj januara.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 22. jan 2021, 11:24) - Savo Petrovicanonymous [neregistrovani]

Veoma dobar film. Treba u serijama obraditi teme pre dolaska Krajiške Vojske.

Film je izuzetno dobro urađen. Autentično je orikazano stvarno što je se tada desilo. Prikazano je izuzetno herojstvo Srpskih snaga. Profesionalno, požrtvovano pomaganje, ranjenim, povređenim saborcima i izuzeno humano postupanje sa ranjenim i zarobljenim neprijateljskim borcima. Prikazano je i ono loše sto su činili pripadnici Okupacionh snaga Bosanske Posavine. Napred pohvaljeni film obavezuje da se nastavi sa izučavanjem svih radnji i događaja vezanih za ovu temu. Moj predlog je da se prikaže i izuči vreme pre dolaska Krajiške Vojske na "KORIDOR 92". Posebno postupci JNA a naročito Tuzlanskog Korpusa koji su bili dužni da zaštite Srpski narod u Posavini od svih neprijatelja. Kako se goloruki narod organizovao i pružao otpor Okupatoru. Gdje su se izgubili mnogi oficiri podoficiri odnosno profesionalna vojna lica koji su tada morali stati na čelo svojih jedinica. Pitanje:" Pogibije vojnika VP Vranje u B. Brodu". Taj slučaj istaknut kao dejstvo "specijalnij snaga HV" . Međutim napadač je toliko jak koliko je slab i neorganizovan branilac. Bojim se da su poginuli bili ostavljeni i osuđeni da izginu bez odgovora gdje su bile sadejstvujuce i podržavajuce jedinice. Gdje su bili komandanti komandiri PVL JNA. Mladi moraju saznati istinu i treba na tome raditi ,da se to ne ponovi. Kako treba njegovati sjecanja na heroje i stalno nagrađivati istaknute tako treba kazniti izdajnike tog vremena. Ne ne prenositi na potomke ovih negativnih učesnika ovih događaja.

(sreda, 20. jan 2021, 22:17) - Stanislavka vujic [neregistrovani]

Kiridor

Sve pohvale ,,,suze su tekle,al od gledanja neodustajem,bilo bi lijepi i druga mjesta da snimite...Da se nezaboravi sta smo i sta je sve narod preziveo...veliki pozdrav

(subota, 16. jan 2021, 22:58) - Brcko [neregistrovani]

Loncari-Krepsic

Film je za nekoga lepo sjecanje, za vecinu gorko sjecanje.... Ali niko nije spomenuo Krspsic i Loncare kada se koridor....odbranio, tj.izborili smo se za taj koridor i mnoge zrtve, mnogu bracu ostavili...niko nije ni spomenuo... Predlozio bi nastavak ili koridor 2... Lp... Pozdrav za svu bracu i sestre koji su izgubili mnogo na ovom nasem putu srpstva a danas se i ne sjecaju nasih muka ovi koji snimaju filmove...

(četvrtak, 14. jan 2021, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Ćutanje

Ovde nije reč o ta tri starca nego o smrti nedužnih.......i baš zato ne bi smelo da se ćuti.
Pozdrav :)

(utorak, 12. jan 2021, 07:40) - anonymous [neregistrovani]

Pohvala

Svaka pohvala za dokumentarac , istorija ne smije da se zaboravi.

(ponedeljak, 11. jan 2021, 20:48) - borac 16 krajiske garave [neregistrovani]

koridor 92

film je sasvim ok. I sam sam bio u tom periodu u to vrijeme tamo.Vrlo tesko je sve docarati u 90 min.Meni je zalosno citati sve komentare.Bilo ne ponovilo se.Nije nam bilo lako ali smo odradili ono sto smo morali .Tad mi je bilo 22 godine,i ponosan sam na svoj doprinos stvaranja Republike Nase u B i H.Ako neko misli da mi je lako sjecati se svega toga, nije lako i sam sam ranjavan u vrijeme nesrecni zbivanja,i emocije su mi jos svijeze.Posebno na borce koji svoj zivot ostavise za nas ponos i cast.A NIJE MALI BROJ 508 boraca u tih 100 i nwsto dana ,a sve skupa oko 24000 tokom devedesetih..Mozda neko misli da nas je trebalo vise zivota dati,pa da nam odaju pocast...to ostavljam vama ...ja sam svoju cast i karakter ispostovao,braneci napaceni i nezasticeni srbski narod ,i pomogao u stvaranju Republike Srpske..koju volim.A jedini moj cilj je da nadjemo nacina da pominjemo i da se sjecamo ljudi koji svoj ZIVOT ostavise tamo negdje.LIJEO POZDRAV .NEDELJKO VUCKOVIC VUCKO.Borac 16 krajiske

(ponedeljak, 11. jan 2021, 18:42) - anonymous [neregistrovani]

Lijeva obala

Meni kao direktnom učesniku mnoge stvari u filmu nejasne i u duhu fantazije. Moglo se to uz malo teksta i priče dočarati puno bolje i tačnije...

(ponedeljak, 11. jan 2021, 02:04) - Sasa [neregistrovani]

Koridor

Ko glumi? Jer u Generalu npr glumi Gorna Visnjic, Holivudski glumac..Koga ste Vi uzeli?

(nedelja, 10. jan 2021, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

Imate lepa sela, pa gledajte.

O tome treba da se cuti. Tri izlapela starca su zavila narode u crno. I sta da se tu govori. Niko se ne kaje za rat. Nikom nije dosta, i svi hoce ponovo.

(nedelja, 10. jan 2021, 15:48) - anonymous [neregistrovani]

Film

Sto vise filmova napraviti u vezi ratova 90ih. Sto dokumentarnih sto igranih.
Teme su jake i bolne ali ih treba sto pre uraditi. Sve uraditi autenticno, Od egzodusa iz kraken do napustanja naroda sa Kosova.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">