Čitaj mi!

„Dara iz Jasenovca" prvi srpski film u trci za Zlatni globus

Film „Dara iz Jasenovca“ u režiji Predraga Gage Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić, srpski kandidat za Oskara, američki distributeri kandidovali su i za nagradu Zlatni globus, saopštili su producenti.

Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je kandidaturu filma Dara iz Jasenovca za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film, a mala glumica Biljana Čekić kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima.

„Ovo je veliko priznanje za film Dara iz Jasenovca, kao i za srpsku kinematografiju koja doživljava svoj povratak na svetsku pozornicu“, naglašava producent filma Maksa Ćatović.

Snimana na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, Dara iz Jasenovca, drama i prvi igrani film na temu hrvatskog ustaškog logora Jasenovac u Drugom svetskom ratu, osvrće se na period 1942. godine kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, u Bosni i Hercegovini, lokalno stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić, dok su glumačku ekipu iz Srbije činili Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

U glavnoj ulozi devojčice Dare našla se Biljana Čekić, a ostale uloge najmlađih zarobljenika poverene su Marku Pipiću, Nikoli Radulju, Rajku Lukaču, Anđeli Janjić, Angelini Docić, Luki, Jakovu i Simonu Šaranoviću.

Prvi deo filma sniman je na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, gde je za potrebe snimanja zgrada stare ciglane sa upravnim objektom pretvorena u zloglasni logor Jasenovac, a drugi deo na lokalitetima Bele Crkve. Scenograf filma je Goran Joksimović.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 01. dec 2020, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

dara iz jasenovca

ucestvovao sam u snimanju filma kao logoras i ponosan sam i bila mi je cast ucestvovati u snimanju filma. mogu reci da je bilo i vreme takav film snimiti.ZELIM ekipi filma da cestitam za nominaciju oskar i zlatni globus.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">