Читај ми!

Pretresanje istorije kroz koncentraciju jedne babe - nova uloga Mire Banjac

Nakon svetske premijere na Sarajevo film festivalu, ostvarenje „Koncentriši se baba", bosansko-hercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, srpsku premijeru imalo je na upravo završenom 13. Međunarodnom festivalu filmske režije LIFFE u Leskovcu. U naslovnoj ulozi je legendarna Mira Banjac.

„To je jedina loša majka koju sam ja igrala", rekla je Mira Banjac komentarišući ulogu u filmu.

Okupljeni oko majke koja broji poslednje sate života, članovi jedne porodice raznih nacionalnosti, rasuti širom bivše zajedničke države u prvom su planu Žalicinog "pozorišta u kući".

Više teatarskim nego filmskim manirom, kroz familijarnu prizmu, reditelj u metaforama oslikava prilike u praskozorje početka sukoba u Bosni i Hercegovini 90-tih.

Međutim, osim poslednjeg susreta sa majkom, važniji je susret sa testamentom. 

„To nije uloga u akciji, ali ona sve zna. Ona zna i da je bila loša majka i ona gleda tu decu koja se kidaju, koja se raspadaju, te porodice koje su u potpunom jednom rasulu. Ona sve to sve nosi iznutra, mirno, ali ona sve to zna. To je jedan sloj unutrašnjeg zbivanja u jednoj ličnosti", rekla je glumica.

Film Koncentriši se baba odiše sinergijom između teksta koji pretresa porodičnu i istoriju društva i dinamične interakcije briljantnih glumaca.

„Taj film ima veliku i jaku poruku - to su ti mešani brakovi, to je raspad porodice, nesreća dece jedne majke koja je oveštala u svemu tome i nema kud. Ona vidi zlo, ali nema kud. Ali sve zna ona sve to nosi u sebi i neće umreti do kraja, neće umreti zašto što je izniutra sve kod nje kao bomba", kaže Mira Banjac.

Film sa jedinstvenom Mirom Banjac Koncentriši se baba, dramska je tragikomedija i politička alegorija. Rečju bivša Jugoslavija u mikrokosmosu jedne porodice, uoči njenog raspada.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи