Šijanov „Budi Bog s nama“ oživljava vreme kada je Beograd bio Pariz na Balkanu

Reditelj antologijskih dela srpske kinematografije, Slobodan Šijan nastavlja snimanje novog filma „Budi Bog s nama“. Pogledajte odlomke iz filma posvećenog zaboravljenom pioniru filmske kritike - Bošku Tokinu u tumačenju Miloša Bikovića, koji su ekskluzivno ustupljeni RTS-u.

Boško Tokin je imao gotovo filmski život! Avangardni umetnik, aktivan na srpskoj kulturnoj sceni, prijatelj Crnjanskog, Save Šumanovića, Stanislava Vinavera, dobrovoljac u Prvom svetskom ratu, autor romana Terazije u kome je ispisivao hroniku burnog uspona građanske klase, čovek koji je popularisao film i bio prvi filmski autor koji završio u zatvoru, posle Drugog svetskog rata.

„Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektulaca u promenljivim vremenima“, rekao je Slobodan Šijan, reditelj.

Šijan je film nazvao po Tokinovom prvom srpskom avangardnom filmu Budi Bog s nama, koji je misteriozno nestao nakon snimanja. Ko stoji iza toga saznaćemo kroz priču glavnog junaka.

„Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje... Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo“, kaže, takođe u ulozi reditelja, Miloš Biković.

„Neki moj pokušaj je da kroz sve to i neke ozbiljne tonove koji se nadvijaju nad Boškovom sudbinom priđem tom jednom periodu naročito 1924. godini, ionako dosta veselo jer je to vreme mladosti i pokušaja da se izmeni svet koji je tek preživeo užasan rat“, dodaje Šijan.

U stilu velikog reditelja Slobodana Šijana, film Budi Bog s nama, oživeće Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina 20. veka, Beograd avangarde, regetajma, džeza, automobilizma, Beograd - nazivan Parizom na Balkanu.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво