Tri ostvarenja u trci za najbolji evropski film za mlade

Nagrada mlade publike Evropske filmske akademije prestižan je međunarodni kulturni i edukativni događaj za mlade ljubitelje filmske umetnosti. Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, organizuje se u onlajn formatu 26. aprila, a mladi uzrasta od 12 do 14 godina imaće priliku da budu deo međunarodnog mladog žirija Evrope. Nominovana su tri filma.

Italijansko-španski film Moj brat lovi dinosauruse otvara ovogodišnji izbor za najbolji evropski film za mlade. Priča o Džeku čiji brat ima Daunov sindrom, donosi čitav niz događaja i dilema sa kojima se susreću mladi.

U konkurenciji je i holandsko-nemačka koprodukcija Moje izvanredno leto sa Tes, u kome najmlađi član porodice Sem, tokom odmora na jednom holandskom ostrvu, upoznaje tajnovitu drugaricu. Zajednička avantura postaće životna lekcija za oboje.

Roka je hrabra, duhovita i jedinstvena devojčica koja se zalaže za pravdu i oštro se suprostavlja nasilnicima. Nemački film Roka menja svet je treća priča koja će se ove godine boriti za prvo mesto.

U svakoj od zemalja učesnica, a ove godine ih je 41, oformiće se nacionalni učenički žiri, koji će 24. i 25. aprila putem posebne platforme, gledati filmove koje je nominovala Evropska filmska akademija.

Na dan održavanja ceremonije oni će glasati za svoje favorite i imaće priliku da u prisustvu stručnih moderatora sudeluju u online filmskim diskusijama sa vršnjacima iz cele Evrope.

Žiriranje mlade publike EFA u Srbiji organizovano je u okviru programa „Slobodna zona junior“, u saradnji sa filmskim festivalom Slobodna zona, pod pokroviteljstvom Filmskog centra Srbije.

Potrebno je samo da se mladi uzrasta od 12 do 14 godina, koji vole da gledaju filmove i sa vršnjacima diskutuju o njima, prijave do 15. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије