Fest i RTS su organski povezani

Počinje 48. FEST pod sloganom „Skupljači emocija“. Večeras u Centru „Sava“ otvoriće ga film „Otac“ Srdana Golubovića. Do 8. marta publika će imati prilike da pogleda 100 filmova. Šta Fest i RTS nude publici, objašnjava, gost Jutarnjeg dnevnika, urednik Filmske redakcije RTS-a, Nikola Popević.

Slogan ovogodišnjeg Festa, „Skupljači emocija“ je jasna asocijacija na film Aleksandra Petrovića Skupljači perja i Bekima Fehmiua koji je tumačio glavnu ulogu. Svako ima neku svoju emociju, koja je vaša?

Emocije su mi pomešane. Jedan deo je nostalgija iz vremena kada sam bio samo filmofil koji je „visio“ na Festu, gledao filmove i sticao neka znanja koja sada, eto, mogu da iskoristim. Druga je, pak, profesionalna. Posmatranja Festa kao događaja sa kojim je RTS organski uvezan.

Ta saradnja postoji oduvek i RTS je praktično, jedino mesto gde Fest na pravi način može da bude ispraćen. Susrećemo se i mi kao televizija, kao emiter, sa novim tehnologijama i platformama koje nisu ni blizu onome što je nekada bio film, tako da se postavlja pitanje kako dobiti tu bitku.

Večeras će RTS direktno prenositi otvaranja 48. Festa na drugom programu. Pored toga, tradicionalno, imamo i ciklus filmova Festove premijere. Već su u redovnim terminima filmskog programa ponedeljkom i četvrtkom prikazana dva filma, a biće i iduće nedelje.

Hronike Festa su upravo to sredstvo kojim se tradicionalno borimo za prostor na sadašnjim medijima kakvi jesu. Prva će krenuti sutra od 22:45 na RTS 2. Imaćemo pet izdanja, svakog drugog dana i postojaće ta, poslednja, koja će biti neka vrsta specijala, zaključenja svega što je Fest u ovoj godini bio.

Protok informacija je daleko brži, sve emisije jako brzo dolaze do gledalaca, čak i neki od filmova koji će biti na Festu mogu da se pogledaju na internetu, ali Hronike Festa će pružiti informacije koje ne možete pronaći prostim „guglanjem“.

Pred publikom na ovogodišnjem Festu je oko 100 filmova. U takmičarskom programu biće prikazano 20 filmova iz 17 zemalja, šta je vaša preporuka?

Fest pre svega pokušava da isprati aktuelnu festivalsku scenu, što je dobro. Ali, na primer, film Apokalipsa danas, film koji privatno smatram najboljim filmom u istoriji, njegova treća verzija, koja je nešto kraća nego prethodna, ali je kompletno restaurirana, to vanvremensko remek-delo, snimljeno 1979. godine, sada može da se pogleda na ovogodišnjem Festu, što iskreno preporučujem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара