Sigorni Viver na Berlinalu u potpuno drugačijem svetlu

Holivudska legenda Sigorni Viver, čiju je karijeru obeležila uloga oficirke Ripli u remek delu Ridlija Skota „Osmi putnik“, na 70. Berlinskom festivalu predstavila se u drugačijem svetlu. O novoj ulozi u filmu „Moja godina sa Selindžerom“, ekskluzivno je govorila za RTS.

Uvek harizmatična i moćna u svakom filmskom kadru, Sigorni Viver se našla u ulozi autoritativne, uticajne agentkinje u romantizovanom svetu slavnog američkog pisca Džeroma Dejvida Selindžera.

Ekranizacija autobiografskog bestselera Džoane Smit Rakof Moja godina sa Selindžerom, u stilu Doručka kod Tifanija, nostalgično nas uvodi u raskošan izdavačko-književni svet njuroške scene devedesetih.

Moja godina sa Selindžerom slavi pisce i knjige. Koliko Vam je blizak njujorški književni svet?

Odrasla sam u Njujorku. Studirala sam književnost i želela sam da budem pisac. Ali za to je potrebno da budete društvenija osoba, a ne izolovana. Tako sam završila u filmskom polju. Ali oduvek sam obožavala pisce, volim da čitam i čitanje mi je utočište.

Zbog čega su vam reditelji uglavnom dodeljivali uloge hrabrih, snažnih, borbenih žena? Čini se da su bile svojstvenije muškarcima?

Mislim da su žene mnogo jače od muškaraca. Mi držimo sve konce. Održavamo porodicu na okupu, brinemo se o starima, o mladima i o muškarcima. Naravno, muškarci mogu da budu vrlo sposobni, ali generalno žene često kriju svoju snagu ili je ne cene. Često mi nude uloge žena koje su jake. Mislim da su žene borci.

Rodonačelnica ste akcionih heroina. Svojevremeno su vas nazvali kraljicom naučne fantastike. Da li je to žanr kojem ste težili u karijeri?

Ne, zapravo sam uradila vrlo malo naučno-fantastičnih filmova. Snimila sam mnogo komedija i drama, samo što je naučna fantastika oduvek bila veoma popularna. Od 'Osmog putnika' do 'Avatara'. Novinari vole da izmišljaju nadimke. Nisam kraljica naučne fantastike, nisam mnogo toga uradila, ali očito moraju nekako da me zovu.

Romantična drama nagrađivanog kanadskog reditelja i scenariste Filipa Falardoa, sa holivudskom zvezdom Sigorni Viver Moja godina sa Selindžerom, uskoro će se naći u distirubiciji bioskopa u Srbiji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара