Otvoren jubilarni festival „Slobodna zona“

Narednih dana, zaljubljenici u sedmu umetnost će imati prilike da pogledaju dela autora koji su svoj rad i svoje filmove posvetili borbi za istinu i protiv zaborava.

Direktor festivala, Rajko Petrović misli da bi se mogao izvući još jedan zajednički imenitelj za filmove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj „Slobodnoj zoni“, a to je da oni, bez obzira na različitost tema, šalju jedan vapaj i krik za herojima.

„Na programu su filmovi kao što je Dnevnik Diane Budisavljević, ili Tusta, filmovi koji pokušavaju da nam iz prošlosti izvuku i da nas podsete na likove koji su bili, ne samo u Tustinom smislu, jedan od najpopularnijih bendova, pank Jugoslavije, nego kao neko ko je bio aktivan vođa sindikata 'Uljanika' u Puli“, ističe Rajko Petrović.

Ovogodišnji program „Slobodne zone“ obeležiće filmovi koji se bave alarmantnim porastom nasilja i desnog ekstremizma, etničkim i socijalnim tenzijama, ali i aktivizmom i načinima borbe protiv nedemokratskih režima, paralelnih kriminalnih struktura i nezajažljivosti liberalnog kapitalizma.

Od svog osnivanja, pa do danas, „Slobodna zona" popularizuje angažovanu kinematografiju, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara.

„Ono što nas odvaja je i to što smo uspeli da izgradimo jednu svoju publiku, nama se čini. Da smo uspeli da izgradimo jednu vrstu poverenja i komunikacije sa publikom“, dodaje Petrović.

Osim glavnog i pratećih programa, 15. jubilarni Festival će ove godine posvetiti deo još jednom jublileju - 30 godina od pada Berlinskog zida.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">