Intrigantna i kontroverzna priča, film „Pisma iz Venecije“

Kostimi Dolce & Gabbana, nakit Bulgari, autentične lokacije Venecije, u premijeri filma „Pisma iz Venecije“, najavljenoj za 17.april u bioskopu „Sinepleks Ušće“

Novela čuvenog britansko-američkog pisca Henrija Džejmsa „Pisma iz Venecije“ prvi put je objavljena na srpskom jeziku, u izdanju izdavačke kuće Kosmos. Knjiga nosi korice istoimenog filma, koji će se prikazivati u našim bioskopima od 18. aprila.

„Ova knjiga je doživela najviše pozorišnih i filmskih adaptacija u svetu. Mi smo promenili naziv iz originalnog ‘Aspern Papers' u „Pisma iz Venecije“, kako bismo objavili knjigu sa istoimenim filmom. Prevod je svakako bio prevodilački izazov, ne samo zbog stila, već i zbog arhaičnosti jezika“, rekla je Tea Jovanović, urednica knjige.

„Bioskopski repertoar poslednjih nekoliko godina nije imao ovakvu ljubavnu priču, a posebno ovako intrigantnu i kontroverznu. Film je sniman na autentičnim lokacijama u Veneciji, pruža veoma zanimljiv prikaz tog vremena, sa odličnom glumačkom podelom. Kostime u filmu su radili Dolce &Gabbana, a nakit je Bulgari, pa je prava poslastica za gledaoce“, rekao je Marko Čkonjević iz filmske distributerske kuće „Fame Solutions“.

Knjiga i film prate mladog ambicioznog pisca Mortona Vinta, dok pokušava da pronađe pisma koja je njegov prerano preminuli pesnički idol, Džefri Aspern pisao svojoj prelepoj ljubavnici, Džulijani Bordor.

Decenijama nakon Aspernove smrti, Morton odlazi u Veneciju i pokušava da iskoristi njenu sestričinu Tinu  ne bi li otkrio tajnu koju krije ova porodica.

Knjiga je inače napisana na osnovu stvarnih pisama koje je čuveni britanski pesnik Persi Biš Šeli pisao posestrimi svoje žene Meri Šeli (inače spisateljica koja je napisala Frankenštajna) - Kler Klermont. Kler je bila i ljubavnica Lorda Bajrona, a pisma je čuvala do smrti, živeći u izolaciji.

Glave uloge u filmskoj adaptaciji romana „Pisma iz Venecije“ tumače, Džonatan Ris Mejers, Džoeli Ričardson, Vanesa Redgrejv, a reditelj je Džulijan Landej.

Film će se prikazivati u bioskopima širom zemlje od 18. aprila.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 28. mar 2020, 12:28) - anonymou MOD [neregistrovani]

ASPERN PAPER,S Pisma iz Venecije

Knjigu sam pročitala i veoma me zaintrigirala,da ne kažem oduševila navodeći da se uživim u svaku napisanu rečenicu.Potrudiću se pogledati film jer pored ovakve,istinite životne priče,i u režiji sjajnog maestra,a da ne pričam o glumcima,sigurno ću ga uvrstiti medju svoje omiljene,i knjigu i film.