Čitaj mi!

„Sedam veličanstvenih“ od sutra u Centru „Sava“

Festival dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ deveti put pred Beograđane donosi najbolje naslove evropskog dugometražnog dokumentarnog stvaralaštva. Od 30. januara do 3. februara na programu će biti „U potrazi za Šugarmenom“, „Čaj ili struja“, „Poslednja kola Hitne u Sofiji“, „Zimski nomadi“, „Privatni svemir“.

Deveti filmski festival „7 veličanstvenih" održaće se u Velikoj dvorani Centra „Sava", gde će od 30. januara do 3. februara biti prikazana vanserijska selekcija od sedam najboljih naslova evropskih dugometražnih dokumentarnih ostvarenja.

Selektor je, kao i prethodnih godina, danski filmski poslenik Tue Stin Miler, koji je ponovo i gost Beograda.

Za svečano otvaranje odabran je švedsko-britanski film U potrazi za Šugarmenom reditelja Malika Benđelula, koji je ove godine nominovan za Oskara, pa zbog toga neće moći da dođe u Beograd.

Reč je o jednom od najvećih bioskopskih hitova u svetu, „zadivljujućem dokumentu o čudu, svedočanstvu o snazi poezije, priči o proroku koji je pronašao svoje mesto, bajci o izgnanom koga pozivaju da se vrati", ističu osnivači i direktori festivala Zoran i Svetlana Popović.

Prve večeri smotre biće prikazana i koprodukcija Belgije, Francuske i Maroka Čaj ili struja. Reditelj Žerom Le Mer prisustvovaće projekciji, a zatim i razgovarati sa publikom. Antropološka studija, snimljena u marokanskim planinama nezagađenim tehnologijom, na duhovit način preispituje vrednosti koje donosi savremena civilizacija.

Narednih dana na programu će biti Poslednja kola Hitne u Sofiji Ilana Meteva, u koprodukciji Bugarske, Hrvatske i Nemačke, švedsko-danski film Palme u režiji Kristine Lindstrem i Mod Nikander, finski Saundbrejker reditelja Kimoa Koskele, švajcarski Zimski nomadi Manuela fon Štirlera i češki Privatni svemir Helene Treštikove.

Kao što je to bio slučaj i ranijih godina, gosti će, osim što će razgovorati sa publikom posle projekcija, tokom Festivala držati i radionice za mlade filmske autore.

broj komentara 0 pošalji komentar