Читај ми!

Otkriveno da onkonož za nekoliko sekundi detektuje i ćelije raka materice

Revolucionarni onkonož (iKnife) ili inteligentni skalpel koji tokom operacije testira tkivo čim dođe u kontakt sa njim i odmah daje informaciju da li to tkivo sadrži ćelije raka, pokazao se vrlo efikasan i kod postavljanja dijagnoze raka materice.

Rak materice je četvrti najčešći karcinom kod žena i godišnje, u Velikoj Britaniji, pogađa njih oko devet hiljada. Ipak, otkriveno je da se biopsija radi samo kod oko 10 odsto žena sa simptomima. Sada su stručnjaci sa Imperijal koledža u Londonu otkrili da onkonož (iKnife), uređaj koji se već koristi za lečenje raka dojke i mozga, može precizno otkriti prisustvo raka endometrijuma.

Onkonož je pouzdano dijagnostikovao rak endometrijuma za nekoliko sekundi, sa preciznošću od 89 odsto, i na taj način značajno ubrzao proces bez kašnjenja koje podrazumeva čekanje histopatološkog nalaza“, naveo je istraživački tim u izveštaju objavljenom u časopisu Cancers

Nož koristi električne struje da razlikuje kancerogeno i zdravo tkivo, analizirajući isparenja nakon biopsije, kada je tkivo uklonjeno iz materice.

Istraživači su rekli da je njegova efikasnost dokazana korišćenjem uzoraka tkiva biopsije od 150 žena kod kojih je postojala sumnja na rak materice. Tim planira da pokrene veliko kliničko ispitivanje, što bi moglo dovesti do toga da njegova upotreba postane široko rasprostranjena.

Atena Lamnisos, izvršna direktorka dobrotvorne organizacije za borbu protiv raka "Eve Appeal" koja je finansirala istraživanje, naglašava da je: „Čekanje na rezultate testa je stresno – posebno ako se tim testom želi otkriti da li imate rak ili ne. Kada čujete da je reč na slovo r čak i mogućnost, dani ne mogu da prođu dovoljno brzo dok vam lekar ne pojasni sve.”

Među simptomima raka materice je i krvarenje u postmenopauzi.

„Postoji mnogo razloga za abnormalno vaginalno krvarenje nakon menopauze – rak materice je samo jedan od njih a mogućnost da se obezbedi test koji odmah i tačno daje dijagnozu raka može da napravi tako dobru razliku. Ovo istraživanje ima potencijal da otvori vrata bržoj dijagnozi, a za 90% žena sa krvarenjem u postmenopauzi koje ne ukazuje na rak – zaista efikasan način da se smire”, dodala je Lamnisosova. 

Profesor Sadaf Gaem-Magami, koji je vodio istraživanje na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je da bi postavljanje dijagnoze u roku od nekoliko sekundi moglo omogućiti ženama za koje je potvrđeno da imaju rak, da započnu lečenje ranije, dok bi one za koje se smatra da su zdrave izbegle nedelje anksioznosti.

„Sa njegovom visokom dijagnostičkom tačnošću od 89% i pozitivnom prediktivnom vrednošću od 94%, čovek bi mogao odmah da uveri osobu u veoma malu verovatnoću da će imati rak ako je rezultat negativan i ubrzati dalje testove i skeniranje i lečenje ljudi čije biopsije pokazuju prisustvo raka”, objasnio je profesor Gaem-Magami.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво