Читај ми!

I jači pol ima svoj praznik - obeležava se Dan muškaraca

Međunarodni dan muškaraca obeležava se svake godine 19. novembra. Ovaj dan se obeležava da bi se istakla društvena pitanja sa kojima se suočavaju muškarci i dečaci, i da bi se skrenula pažnja na njihova dostignuća u ekonomskoj, društvenoj, kulturnoj i političkoj sferi.

Za razliku od Međunarodnog dana žena 8. marta, Međunarodni dan muškaraca nije zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija. Iako su ideje o obeležavanju Međunarodnog dana „jačeg pola" postojale još šezdesetih godina prošlog veka, tek 1999. godine je taj dan osmislio i koordinirao dr Džerom Tilaksing sa Univerziteta Zapadne Indije u Trinidadu i Tobagu.

Tilasking je odabrao 19. novembar kao datum, delimično zato što je to bio datum rođenja njegovog oca. Doktor Tilaksing je želeo da istakne važnost dobrih muških uzora i primera.

Zvaničnici Uneska dali su pismenu podršku ideji obeležavanja Međunarodnog dana muškaraca, i dok se praznik u Trinidadu i Tobagu obeležava od 1999. godine, danas više od 80 zemalja slavi taj dan, prenosi portal moneycontrol.com.

Indijska zagovornica za prava muškaraca Uma Čala, majka dvoje dece, takođe je odigrala važnu ulogu u uspostavljanju Međunarodnog dana muškaraca kao globalnog datuma.

Uma Čala je bila pionir u obeležavanju Međunarodnog dana muškaraca u Indiji 2007. ne znajući odakle je taj datum zapravo došao, ali verujući u važnost toga da se taj dan obeleži kao način da se razotkrije zlostavljanje koje muškarci nekada trpe.

Tema Međunarodnog dana muškaraca 2022. je „Pomaganje muškarcima i dečacima". Ovaj dan ima za cilj da promoviše pozitivne uzore, prepozna doprinos muškaraca društvu, poboljša odnose polova i fokusira se na pitanja koja obično pogađaju muškarce i dečake.

Aktivisti za ljudska prava na današnji dan organizuju razgovore, seminare i radionice na kojima se ističu problemi sa kojima se suočavaju muškarci u društvu. Neke organizacije organizuju i posebne proslave.

Generalno, na ličnom nivou, žene obeležavaju Međunarodni dan muškaraca iskazivanjem zahvalnosti muškarcima iz porodice i bližeg okruženja, a to čine jednostavnim gestovima kao što su mali darovi ili čestitke.

Međunarodni dan muškaraca obeležava se između ostalih država, u Australiji, Argentini, SAD, Kanadi, Danskoj... Kada je reč o susedima - u Mađarskoj i Bosni i Hercegovini. Ipak, i u zemljama koje nisu na spisku onih gde se ovaj dan slavi, pojedine organizacije i udruženja na svoj način daju doprinos obeležavanju Dana muškaraca.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара