Читај ми!

Da li biste platili hiljade dolara za garderobu koja se nosi samo onlajn

Etiketa sa natpisom "Teck couture Auroboros" ukazuje tek na jedan od brojnih brendova koji oblikuju digitalni modni pejzaž: naizgled utopijski svet u kome su dizajneri oslobođeni „onog fizičkog“.

Suosnivačice kompanije koja promoviše ovaj brend Pola Selo i Alisa Aulbekova rade u studiju u Londonu gde je sedište njihove, kako navode - kreativne industrije.

"Auroboros" je prva modna kuća koja je spojila nauku i tehnologiju sa fizičkom modom, kao i samo i isključivo - digitalnom konfekcijom. Kreirajući „romantičnu pretpostavku za blisku budućnost, naš rad predstavlja inovaciju, održivost i impresivan dizajn", navodi se na sajtu kompanije.

„Nastojimo da evoluiramo luksuznu industriju u više dimenzija - redefinišući način na koji zamišljamo, dizajniramo i utičemo na potrošnju odeće. Ovim otvaramo nove diskusije oko ideje utopijske budućnosti i njenog odnosa prema ljudskom telu", dodaju iz "Auroboros-a".

"Auroboros" je osnovao Aleksandar Mekvin uz pomoć umetnika iz fondacije „Sarabanda".

Šta je digitalna moda

Digitalna moda je relativno nova industrija koja je u razviju. Digitalna moda koristi virtuelne avatare i digitalne modele za prodaju (digitalne) odeće i modnih dodataka. To znači da kupci mogu da pretražuju artikle na mreži, da ih isprobaju u prodavnici, pa čak i da ih kupuju bez napuštanja kuće.

U fizičkom svetu, modni dizajneri su ograničeni dostupnim tkaninama i zakonima fizike kada dizajniraju svoju odeću. Ove barijere ne važe u metaverzumu. Digitalni modni dizajneri mogu smisliti bilo koju vrstu odeće ili tkanine kako bi kreirali ekskluzivne i egzotične dizajne - nikada ranije viđene.

Ideja je počela sa napretkom tri-de štampanja, ali tek nedavno je tehnologija sustigla „pravila metaverzuma" kako bi digitalna moda postala stvarnost. Sada, sa proširenom i virtuelnom realnošću, možete virtuelno da isprobate odeću.

Što je najvažnije, digitalna moda nije samo odeća - digitalna moda može da se odnosi na sve što može da se nosi ili koristi.

Kada se digitalna moda podigne na sledeći nivo, postaje moguće kreirati modne predmete od materijala dostupnih samo u digitalnom svetu.

Jedna od kompanija isključivo fokusirana na dizajniranje digitalne mode je kompanija "The Fabricant".

Ova holandska modna kuća je isključivo digitalni modni brend i dizajnira odeću samo za metaverzum. Koristi najnovija dostignuća u veštačkoj inteligenciji za kreiranje digitalnih modnih predmeta.

Za razliku od tradicionalne mode koja zahteva fizičke materijale (konci, tkanine), digitalna moda zahteva samo podatke i kod. To znači da nema ograničenja za ono što se može dizajnirati ili kreirati. To takođe znači da sve može biti skrojeno posebno prema vašim ukusima i potrebama, a ne da mora da bude u skladu sa određenim standardom.

Naravno, digitalna moda ne donosi samo prednosti za digitalno carstvo. Otvara nove načine za inovacije za različite industrije i pruža jedinstvene prednosti koje tradicionalna modna industrija nikada ne bi mogla da ponudi.

Zaposleni u kompanijama koje su zadužene za digitalnu odeću kažu da „ne troše ništa osim podataka i da ne iskorišćavaju ništa osim mašte".

Kreativni tehnolozi moderne gneracije zamišljaju budućnost u kojoj moda prevazilazi fizičko telo, ali ipak dobro dizajnirani komad garderobe - svakako može mnogo da košta, kao i u luksuznom butiku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво