Читај ми!

Male tajne kako da se spakujemo za letovanje sa što manje stresa

Odlasku na letovanje se svi radujemo, ali pored uzbuđenja zbog putovanja, polazak podrazumeva i stres oko pakovanja. Iako to radimo godinama, uvek je dobro podsetiti se korisnih saveta kako da odaberemo šta nosimo i kako da nam stvari zauzmu što manje prostora.

Мале тајне како да се спакујемо за летовање са што мање стреса Мале тајне како да се спакујемо за летовање са што мање стреса

U proseku žene nose tri puta više prtljaga nego muškarci, pa je magičan broj ženskih kofera tri, dok je kod muškaraca jedan kofer najčešće rešenje, kaže statistika turističkog prometa. Pakovanje je naročito težak proces za porodice koje idu na more sa decom, jer roditelji stalno strahuju da će zaboraviti nešto jako važno za svoje mališane. Zato se većini dešava da na put odu sa torbom viška koju, uglavnom, do kraja putovanja i ne otvore.

Pre svega spisak

Kako biste sebi olakšali i smanjili stres, turistički savetnici, vlogeri na društvenim mrežama savetuju da počnete sa spiskom stvari koje treba poneti. Srećom, internet nudi alate kako bi sve funkcionisalo bez problema i moguće je pronaći različite predloge i obrasce kako lista treba da izgleda.

Pre svega, počinje se od onoga bez čega nema putovanja - novac ( keš i kreditne kartice) , dokumenta (lična karta/pasoš), zdravstveno osiguranje, karta (avionska, vozna, autobuska), vaučer o uplaćenom aranžmanu, mapa ukoliko putujete svojim kolima, dokumenta za automobil (međunarodna vozačka dozvola i zeleni karton ako putujete u inostranstvo); ključ od kuće i automobila.

Preparati za ličnu higijenu i putna apoteka

Bez obzira što nam se čini da ćemo lako spakovati ovu vrstu potrepština, dobro je ipak napraviti spisak, kako ne bismo prvog jutra shvatili da smo zaboravili četkicu za zube, na primer.

Dakle, slobodno zapišite sve, ma koliko vam se činilo besmislenim. Šampon, regenerator, sapun za telo i lice, dezodorans, četkica i pasta za zube, brijač, pena za brijanje, češalj, fen, ulošci, šminka, parfem, kreme za lice, tupferi ili obična vata, grickalica za nokte ili makazice, krema za sunčanje ...

Kada je u pitanju putna apoteka, sve zavisi od uzrasta, stanja zdravlja i da li putujete sami ili sa decom. U svakom slučaju, hronični bolesnici obavezno nose svoju propisanu terapiju.

Pored toga, potrebno je poneti analgetik, antipiretik, lekove za stomačne probleme i dijareju - probiotik, aktivni ugalj, elektrolite koji se rastvaraju u vodi. Ko ima alergije, onda treba poneti tablete, kreme posle uboda insekata. Lekove protiv mučnine na putovanju, sredstvo za dezinfekciju i flastere.

Pošto smo popisali stvari bez kojih ne smemo krenuti na put, sledi spisak odeće, obuće, tehničkih aparata (telefon, punjač, adapter, slušalice, tablet, foto-aparat ...), dodataka, poput nakita, šnala, naočara, kišobrana, i nečega čime ćemo se zabavljati na putu, na primer, knjiga, a možda i iglu i konac, kesicu deterdženta za veš.

Šta se pakuje u ručni prtljag (ranac ili torbu)

U ručni prtljag se stavlja pre svega sva papirologija i dokumentacija, novac, mobilni telefon, papirne i vlažne maramice, flašica vode, šnale i/ili gumice za kosu. Ukoliko putujete noću, dobro je poneti tanko ćebe i jastuk.

Šta poneti na more od odeće

U zavisnosti od veličine kofera koji imate i nameravate da ponesete, pametno je napraviti pet odevnih kombinacija koje možemo da menjamo tokom boravka. U svakom slučaju, opet spisak treba podeliti na kategorije – rublje (donji veš, čarape, spavaćice i pidžame); šorceve, majice, košulje, haljine.

Treba predvideti garderobu i za slučaj da bude hladno, tako da spakujte i pantalone, trenerku, duks ili laganu jaknu. A treba naći mesta i za odeću za večernju šetnju i izlazak. 

Kako da pakujemo

Stvari je dobro okrenuti na naličje i urolati kako bi zauzimale što manje mesta i lakše se slagale u kofer. Jednostavan trik kako da spakujete košulju, a da se okovratnik ne izgužva je da obmotate kaiš oko okovratnika.

Lanena i pamučna odeća je primerena za leto, ali i najteža za pakovanje jer se mnogo gužva. Ako baš ne želite da nosite i peglu, urolajte ih kako bi se što manje izgužvale.

Kako bi napravili neki red u koferu, stvari se mogu pakovati u male kese, a lomljive stvari mogu sa se spakuju u futrolu za naočare.

U kofer prvo stavljate obuću i teže stvari, a odeću na vrh.

Ako nosite hranu

Skoro svaki apartman u letovalištima poseduje čajnu kuhinju i frižider, zato mnogi odlučuju da na letovanje ponesu određenu količinu hrane. Na graničnim prelazima uglavnom ne prave probleme oko torbi sa hranom, ali se postavlja pitanje šta od hrane poneti usred leta na temperaturama od 30 stepeni i više, a da se hrana ne pokvari.

Zato se na spisku mogu naći uglavnom konzervisani proizvodi, kao na primer džem i marmelada, keks, supe iz kesice i testenine, instant pire, suhomesnati proizvodi u vakuum pakovanju, gotova jela, kafa, so, šećer i začini.

Sveže voće i povrće se ne preporučuje ukoliko ćete putovati duže od četiri sata, što važi i za domaća kuvana jela.
 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво