Читај ми!

Venecija kao muzej - počinje eksperiment sa ulaznicama

Da li će se u Veneciju ulaziti sa kartom koju je potrebno unapred rezervisati kao da je reč o muzeju, saznaćemo nakon eksperimentalne faze koja bi trebalo da počne ovog leta.

U ovom momentu se grad koji je, kao i ostatak Italije, bio potpuno blokiran i bez turista, polako vraća u život a stanovnici Venecije, koji mahom žive od turizma, nadaju se da se stvari polako vraćaju u normalu.

Situacija je, kada je reč o turističkoj ponudi, odnosno dolazaku turista u Veneciju menja na bolje, kažu zaposleni u ugostiteljskom sektoru.

U svakom slučaju, ono što se primećuje jeste mnogo veći broj turista u odnosu i na prošlu godinu.

U 2020. godini, gradu je falilo 97 odsto turista, odnosno, došlo je samo tri procenta posetilaca uodnosu na broj koji inače obiđe Veneciju.

„Za nas su ove dve godine bile jako teške, jer nas vlada nije baš mnogo podržala, ali smo se međusobno pomagali jer smo mi kao ogromna porodica. To nam je pomoglo da prevaziđemo ovu veoma tešku situaciju. Danas sve izgleda kao neka pseudo normalnost. Naravno, brojevi nisu kao oni iz 2019, ali vidimo da se život polako vraća u grad. Primećujemo da nam se vraćaju turisti iz Amerike, ali nam nedostaju turisti iz orijentalnih zemalja, koji su za nas jako važni, 70 odso orijentalnog turizma nam nedostaje", ispričao je gondolijer Andrea Balbi.

Prema mišljenju gradonačelnika Luiđija Brunjara, u Veneciju bi trebalo da se ulazi sa posebnom ulaznicom za koju je potrebno unapred rezervisati mesto. To je za njega način da se ubuduće reguliše ogroman broj posetilaca koji zakrčuju trgove i uske ulice grada.

Venecija će na taj način postati jedna vrsta muzeja na otvorenom i prvi grad na svetu koji će uvesti takav sistem. Sa testiranjem će se započeti ovog leta i ulazak će biti gratis, a čitav sistem bi trebalo da počne da funkcioniše od 2023. godine uz plaćanje na odgovarajućem portalu. U ovom momentu je još uvek moguće posetiti grad bez rezervacije i uz još uvek dovoljno prohodne ulice.

„Vraćaju nam se američki turisti koji su uvek bili važni za Veneciju, dok su nešto ranije počeli da dolaze Evropljani iz obližnjih zemalja - Nemci, Francuzi, Englezi, naši Italijani. Godina 2020. je bila tragična godina. Posle prvog lokdauna imali smo teške mesece uspona i padova, 2021. je bilo nešto bolja, a ovih dana turista ima zbog Uskrsa, pa i otvaranja Bijenala. Zbog proslave 200. godina hotela organizovali smo posebne ture za posetioce, jer je hotel turistička atrakcija. Ovde su odsedale istorijske ličnosti kao što su Vagner, Prust, Onazis, Marija Kalas, a i omiljeno je mesto holivudskih zvezda. Mnogi filmovi snimljeni su ovde, poput dva Džejmsa Bonda, filma Turist. I u ovom momentu neke poznate zvezde se nalaze u hotelu, ličnosti iz sveta mode, diplomate. Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti punom režimu rada", kaže direktor hotela Danieli u Veneciji, Đanriko Espozito.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво