Читај ми!

Istorijsko nasleđe, gondole, ski-staze – počele pripreme za „zimske turiste"

Pandemija je ograničila mnoga turistička putovanja, posebno van zemlje. Domaći turisti okrenuli su se destinacijama u zemlji. Pored planinskog i banjskog turizma, znatno su posećeniji gradovi, posebno oni sa bogatim istorijsko-kulturnim nasleđem.

U domaćim turističkim centrima ove godine bili su izuzetno zadovoljni posetom. Kopaonik je zabeležio rekordnu letnju sezonu. U toku su pripreme za zimu.

Renoviraju se postojeći objekti i grade novi, proširuje skijalište. Izgradnjom gondele koja povezuje Brzeće sa sistemom žičara na samom vrhu skijališta ovaj podcentar je postao veoma značajan za goste.

„S obzirom da je izgrađena gondola očekujemo da je to značajan turistički resurs koji je upotpunio turistiku ponudu ovog našeg potkopaoničkog kraja. Očekujemo još veći priliv turista.Mogu da kažem da svi zajedno spremno I željno očekujemo početak zimske sezone ove godine", kaže Ivan Đokić, pomoćnik predsednice opštine Brus.

Do početka sezone biće izgrađen infocentar, postavljena turistička signalizacija.

Nešto niži i pitomiji Jastrebac i ovih jesenjih dana pohode planinari i rekreativci iz cele zemlje. A tu je i lovni turizam

Standardnu popunjenost ima Ribarska Banja koja je lider zdravstvenog turizma zbog termalnih izvora, terapeutskih tretmana spa-centra. Trenutna popunjenost je 85 procenata.

Sam Kruševac pored urbanih gradskih sadržaja turistima je zanimljiv i zbog kulturno-istorijskog nasleđa, organizovane grupe su svakodnevne.

„Ono što čini Kruševac pre svega prepoznatljivim i jedinstvenim jeste srednjovekovno nasleđe, što u samom gradu, što u neposrednoj okolini. Možemo reći da su poklonici kulturnog turizma možda ne najbrojniji ali svakako vrlo značajna grupacija turista koji dolaze u Kruševac, zbog kulturnog turizma, ali i verskog turizma takođe", rekao je Aleksandar Miletić, kustos u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Posetom su zadovoljni i u Turističkoj organizaciji.

„Svakako da je pandemija uticala na broj turista, ali ne nešto značajno jer potenciramo domaće tržište. Možemo da kažemo da je Kruševac zadovoljavajuće pun , a posebno smeštajni kapaciteti u Ribarskoj Banji i na Jastrepcu, gde se intenzivno poslednjih meseci u doba pandemije razvija seoski, odnosno domaći turizam u domaćoj radinosti", izjavila je Dragana Kostić iz Turističke organizacije Kruševac.

Bliže se zimska turistička sezona i novogodišnji praznici, a sama organizacija i prodaja aranžmana zavisiće od epidemijske situacije i mera Kriznog štaba.

Za sada je u pripremi desetodnevna manifestacija - Novogodišnja čarolija u kruševačkom zabavnom parku Šarengrad i ski-sezona koja zvanično počinje sredinom decembra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво