Stepenice koje uz mnogo muke vode do raja

Pogled od kojeg zastaje dah i čuda prirode udružena sa čovekovim naporima da se sa njima izbori možda najbolje opisuju nagrade koje uslede nakon savladavanja najnezgodnijih stepenica na svetu.

El Penjon de Gatape, to jest Stena Gatape ili samo Stena kako lokalno stanovništvo zove ovaj turistički biser Kolumbije, nekada davno bio je sveto mesto.

Monolitna stena na izuzetno strmoj strani ima 740 stepenika koji vode do njenog vrha. Pogled je spektakularan, ali se „plaća“ ne baš laganim usponom.

Haf Doum, granitna stena visoka 1.500 metara, nalazi se u Nacionalnom parku Josemiti u SAD. 

Nije poznato koliko stepenika ima do vrha stepeništa dugog 120 metara, ali je uspon veoma težak. 

Ukoliko ne krenete direktnim putem, to jest stepenicama, neophodno je preći 26 kilometara, što traje oko 12 sati. Nagrada za trud je velika jer pod nogama imate veličanstven park. 

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Proteže se od stepa srednje Azije do Žutog mora.

Visine je izmešđu 10 i 16 metara, a širok osam. Najduži je zid na svetu i najveći odbrambeni objekat. 

Duž 42 kilometra Zida izvodi se čuveni Maraton na Velikom kineskom zidu. Samo ta trasa ima 5.164 stepenika.

Ukoliko imate dovoljno slobodnog vremena utvrdite koliko ima stepenika u ostatku Zida.

Vodopad poznat kao Đavolji kotao (Pailon del Diablo) u Ekvadoru možda nema stepenice koje su najduže na svetu, ali su bez sumnje najdramatičnije.

Stepenice duge 80 metara vode vas blizu vodopada i budući da ih konstantno kvase sitne kapi vode, verovatnoća da se okliznete je izuzetno velika.

Obožavaoci serije Igra prestola prepoznaće ostrvo Gastelugače. Međutim, umesto zamka Targarijanovih koji smo videli u sedmoj sezoni, u stvarnosti se na njemu nalazi isposnica Svetog Jovana do koje vodi 237 stepenika.

Legenda kaže da kada se popnete na vrh treba da pozvonite tri puta i zaželite želju. Malo je verovatno da će se stvoriti bilo koje prevozno sredstvo tako da se takve želje ne preporučuju.

Da bi se došlo do svetog grada Inka, Maču Pikču koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, treba se popeti uz 3.000 stepenika.

Drevni grad je smešten na nadmorskoj visini od 2.400 metara pa će se, naročito onim manje fizički spremnim, od napora, pogleda i razređenog vazduha zavrteti u glavi. 

Kamena tvrđava iz petog veka smeštena je na vrhu Sigirije (Lavlja stena), oko 180 metara visoke monolitne stene koja leži usred džungle na Šri Lanki.

Lavlje stepenište ima 1.200 stepenika i uspon nije toliko težak kao što to deluje na prvi pogled. Ipak, stepenice su izuzetno strme pa se savetuje oprez.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво