Srpska Šampanja - magnet za ljubitelje dobrog vina

Aleksandrovačka Župa, naša najpoznatija vinogradarska regija, magnet je za ljubitelje dobrog vina. Domaće sorte grožđa tamjanika i prokupac, popularne su i van zemlje, tako da osim stalnih gostiju u vinarije dolazi sve više tragača za novim i jedinstvenim ukusima sledeći vinske puteve.

Za ovakav pogled i dobro vino vredi putovati do srpske Šampanje. Vinogradarsko-turistički kompleks porodice Nikolić u Vitkovu ispunjava želje i najzahtevnijih gostiju, što potvrđuju i visoke ocene na najpoznatijem sajtu za rezervaciju smeštaja.

„To su stranci, hoće da osete vinograd, hoće da osete vino u vinogradu. Iz preko 60 zemalja sveta su bili gosti ovde i ovako nismo imali nijednu zamerku do sad", Saša Nikolić, vinar iz Vitkova.

Vinski podrum Poljoprivredne škole iz 1924. godine, čuva sve što je deo istorije župskog vinogorja.

„Pa to su bačve uglavnom od 5 000 do 10 000 litara, drvene bačve, one se više ne koriste. Koriste se nove prohromske bačve, manjeg ili većeg kapaciteta", rekao je Zoran Stanić, vodič u Muzeju vinogradarstva i vinarstva. 

Isušene stare bačve Minići iz Tržca preradili su u sobe sa kupatilom. Napravili etno-naselje, bazen i degustacione sale za stotinak gostiju.

„I mi smo, mislim na Župske vinare videli kako se to radi u svetu. Šta je to što oni već nude. Ali mi to nudimo na jedan poseban način. Na način koji je svojstven nama, našoj ovoj Župi i našim prilikama", napominje Milorad Mića Minić, vinar iz Tržca.

A selo Tržac poznato je i po najvećem broju vitezova vina. Posle Minića idemo u vinariju viteza Spasića.

I njihovo domaćinstvo je otišlo korak dalje. Uz poznata vina, odnedavno nude i smeštaj za četrdesetak gostiju.

„Kod nas generalno ne može da se svrati, kod nas mora da se dođe. A ljudi kad dođu žele da prespavaju. Onda prvo pitanje, da li možete da nam rezervišete. Pa može vidite gde ćete, Banja, Kruševac, Brzeće. I tako se javila potreba za smeštajem kojeg u Župi generalno nema", rekao je Milan Spasić, vinar izTržca.

Uparivanje vina i hrane je umetnost i u Župi. A ekspert za to je naš sledeći domaćin.

„Nema svrhe dodavati loše vino u hranu i očekivati spektakl. Mnogo je bolje ostatak od dobrog vina, koji se nije popio da ostane naknadno bez obzira na oksidaciju. To će biti odlično za kuvanje i neuporedivo bolje", rekao je Dragoslav Gaga Ivanović, vinar iz Aleksandrovca.

Bilo da je u pitanju piće ili hrana uvek treba koristiti dobro vino.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво