Lukovska banja – raj za odmor i oporavak u kome je i kralj Milutin imao letnjikovac

Lukovska banja smeštena je na najvećoj nadmorskoj visini u odnosu na sva lečilišta ove vrste u Srbiji. Prirodne lepote kojima je okružena, ali i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, svrstavaju je među najtraženije banje u zemlji.

Smeštena na istočnim padinama Kopaonika, na nadmorskoj visini od 700 metara, u carstvu netaknute prirode, Lukovska banja je pravi raj pogodan za odmor, rekreaciju i oporavak.

Na samo par stotina metara duž Lukovske reke, nalazi se 37 termomineralnih izvora temperature vode od 20 do 70 stepeni Celzijusa. Ovde su i Rimske terme i kupatilo kralja Milutina koji je u banji imao svoj letnjikovac.

Priroda je ovde bila darežljiva, pa turisti šetajući stazama zdravlja pune pluća čistim vazduhom, a telo energijom.

„Pored mogućnosti da imaju jedan savršen odmor u ovakvom ambijentu, oni imaju priliku da baš zahvaljujući tim prirodnim faktorima, prvenstveno kupanjem u bazenima sa termomineralnom vodom i korišćenjem ove klime i vazduha, očuvaju svoje zdravlje“, naglašava doktorka Mirjana Gligorijević.

Da gosti aktivno provedu odmor, tu je i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, jer je taj kraj bio važna raskrsnica koja je spajala istok i zapad u prošlosti.

„Mogu da posete Crkvu Svetog Đorđa, koja se nalazi na vidikovcu odakle se pruža pogled na Lukovsku banju, i Crkvu Svete Mine u selu Štavi koje se nalazi nedaleko odavde. Tu su i lekovite staze zdravlja kojima mogu da šetaju i uživaju“, navodi turizmolog Marko Gašić.

„Kod samih meštana postoji veliki broj legendi i predanja da je i sam kralj Milutin imao svoje dvore u tom kraju. Takođe, neki stari istraživaču pominju da je tim područjem prolazio Dubrovački put kojim se trgovalo rudom, koja je kasnije stizala do manastira Svetog Nikole u Kuršumliji“, objašnjava arheolog Milan Savić.

Lukovski kraj očuvao je i tradicionalno dobru kuhinju, čiji se recepti prenose s kolena na koleno.

„Mi smo ukomponovali mladost i iskustvo i od različitih namirnica pravimo razne specijalitete, prevashodno iz našeg kraja. Naša poznata pita rednica, lepinje ispod crepulje, domaći sir, kajmak, sve gledamo da bude domaće“ naglašava Nebojša Rakić, šef kuhinje.

Smeštajni kapaciteti su odavno mali da prime sve one koji bi ovde da borave i odmaraju. Zato se gradi još jedan hotel.

„U planu nam je da hotel završimo do kraja godine. Kapacitet hotela je 100 dvokrevetnih soba sa savremenim velnes centrom, sa terapijskim blokom i sa otvoreno-zatvorenim bazenom“, najavljuje Žarko Đurić, direktor Lukovske banje.

U Lukovskoj banji sve je podređeno gostu i njegovom uživanju, pa ljubaznog osmeha i srdačnosti ne manjka. Zato su rado viđeni domaćini i za naše i za inostrane goste.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво