Читај ми!

Naftni džin „Ekson“ predvideo klimatske promene još 70-ih, ali je krio nalaze

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svetu „Ekson mobil“ precizno je još 70-ih godina predvidela kako će klimatske promene uzrokovati porast globalne temperature, ali je krila podatke o tome, tvrde akademici.

Privatna studija „Ekson mobila“ tačno je predvidela kako će sagorevanje fosilnih goriva zagrejati planetu, ali je kompanija javno negirala vezu.

Akademici sa prestižnih univerziteta analizirali su podatke iz kompanijinih internih dokumenata.

„Ovo pitanje je više puta podizano proteklih godina i svaki put je naš odgovor isti - oni koji tvrde da je 'Ekson' znao, greše u svojim zaključcima“, kažu za Bi-Bi-Si njuz iz naftnog džina.

Korporacije poput „Ekson mobila“ zaradile su milijarde dolara od prodaje fosilnih goriva koja uzrokuju globalno zagrevanje. Interna dokumenta pokazuju da su kompanijina predviđanja bila čak i preciznija od eminentnih naučnika, čak i Nase.

„Ovo pokazuje strašno licemerje vodećih ljudi u 'Ekson mobilu', koji su znali da njihovi stručnjaci sprovode ove visoko kvalitetne studije modela i imaju pristup privilegovanim informacijama, a svima nama su govorili kako klimatski modeli nisu tačni“, kaže Naomi Oreskes, profesorka istorije nauke na Univerzitetu Harvard.

Profesor ekoloških nauka na Univerzitetu u Majamiju Džefri Supran ističe da su nalazi akademika veoma inkriminišući za naftnu industriju.

„Naša analiza nam je omogućila da prvi put zaista vidimo šta je Ekson tačno znao, a to je da će sagorevanje proizvoda od fosilnih goriva zagrevati planetu oko 0,2 stepeni Celzijusa svake decenije“, navodi Supran.

Dodaje da su „Eksonova“ istraživanja izuzetno stručno rađena.

„Njihovi odlični klimatski modeli su u najmanju ruku uporedivi sa nekim od najuticajnijih i najcenjenijih klimatskih naučnka u modernoj istoriji“, kaže Supran, poredeći „Eksonove“ studije sa radom Nasinog naučnika Džejmsa Hansena, koji je upozorio svet na klimatske promene 1988. godine.

Profesorka Oreskes tvrdi da su analize pokazale da je „Ekson mobil“ namerno „zavlačio“ javnost i vlasti.

„Imali su sve ove informacije, ali su javno pričali potpuno drugu priču“, dodaje profesorka sa Harvarda.

Prethodne naučne istrage otkrile su dokumenta „Eksona“, koja sugerišu da je kompanija aktivno pokušavala da seje i širi sumnju o naučnim studijama koje su upozoravale na posledice sagorevanja fosilnih goriva i njihov doprinos efektu staklene bašte.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво