Читај ми!

Još nije kasno da zasadite fotiniju

Ako ste odlučili da zasadite živu ogradu još uvek nije kasno. Samo treba voditi računa da sve vrste ne rastu istim tempom. Zimzeleni ukrasni žbun fotinija, čija se lepota ogleda u dvobojnim zeleno-crvenim listovima, izuzetno je popularna, naročito sorta Red Robin.

Kada sređujemo dvorište često je dilema čime ga ograditi. Razmišljam da deo dvorišta ogradim fotinijom, zimzelenom dvobojnom biljkom koja ima veoma intenzivan rast, za godinu dana naraste i preko jednog metra.

Onima koji se odluče za živu ogradu, nije lako da odabru vrstu: da li da bude zimzelena ili listopadna, cvetna, ona koje se orezuje ili ne, izbor je veliki.

Žive ograde lepo izgledaju kada su u njima različite biljke, samo treba voditi računa o tome da sve te vrste rastu istim tempom. Postoji mnogo vrsta fotinija, i većina se slično održava. Sade se od jeseni do proleća. Najpopularnija u našim krajevima je fotinija Red Robin.

Jelica Spasojević iz Rasadnika u Beogradu kaže da ako ova fotinija tokom proleća ima lepe bele cvetiće to je znak da joj sve odgovara.

„U proleće i u jesen vršimo prihranu. Trpi orezivanje u bilo kojoj formi i vrsti često je i kaleme po rasadnicima. Ukoliko se kalemi ima kuglastu formu kao drvo i tad je nižeg rasta, uglavnom do metar i 20 santimetara. Ne može u saksiji isto brzo rasti, u saksiji treba više nege“, objašnjava Spasojevićeva i naglašava da se fotinija može orezivati i na jesen, ali ne treba čekati kasnu jesen.

Ove biljke ostaju napolju tokom zime u istom obliku, sneg ih neće oštetiti. Naravno, opasne su ekstremno jake zime sa golomrazicom i veliki minusi tokom nekoliko dana. Tada mogu odbaciti neki list, objašnjava Jelica, a novi će krenuti od proleća.

Fotinija pripada porodici ruža, poreklom je iz Azije. Poznata je kao „lepotica šiblja“ ili „božićne bobice“. Voli dobro osunčane prostore i važno je da oko njenog korena zemlja bude okopana i da nema trave jer usporava njen rast. Idealno zalivanje je kap po kap.

Najbolje uspeva kada se zaliva redovno, ali kada se ukoreni može da podnese i blagu sušu. Nemojte dozvoliti da se voda nađe na lišću, cvetovima, plodovima ili stabljikama. Žuto obojeno lišće obično ukazuje na to da je biljka previše zalivana.

„Uglavnom se svima sviđaju njeni crveni izbojci. Što je više na suncu postaje sve više crvena. Kada je posadite na mestu koje je baš na suncu, ona će sve više i više dobijati prelepu boju. Možete je posaditi i u hladovni ali listovi neće doći do te crvene nijanse i onda nema neku efekta. Onda više liči na lovor-višnju“, navodi Jelica Spasojević.

Ukoliko imate glinovitu zemlju ili slabo dreniranu, u rupu u koju ćete zasaditi fotiniju trebalo bi da umešate nekoliko šaka komposta i peska. Fotinija ne sme postati pregusta, godišnje orezivanje je važno zbog cirkulacije vazduha i sprečavanja oboljenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво