Читај ми!

Otpad iz celog sveta pronađen na udaljenom britanskom ostrvu

Na hiljade plastičnih ostataka iz celog sveta skladišteno je je na udaljenom britanskom ostrvu u Južnom Atlantiku, naveli su aktivisti za zaštitu prirode.

Otpad koji je pronađen na jugozapadnoj obali ostrva Ascension verovatno potiče iz iz Kine, Japana i Južne Koreje.

Tim Zoološkog društva Londona na toj lokaciji proveo je pet nedelja kako bi procenili stepen zagađenja plastikom. Više od 900 vrsta morskih životinja je u opasnosti od zagađenja plastičnim otpadom.

Ostrvo Ascension bogato je biljnim i životinjskim svetom, najpoznatiji su kopneni rakovi, razne vrste morskih ptica, kornjača, riba i morskih pasa.

Ovo ostrvo bilo je plan britanske vlade za očuvanje prirodnog biodiverziteta.

„Pronađeno je mnogo plastike na ostrvu. Bilo je tužno videti to ostrvo. Veliki brendovi i vlade moraju da odgovaraju za ovaj nered na ostrvu. Vidno je da otpad dolazi na ostrvo sa drugih lokacija", istakla je naučnica Fiona Lueling, morski biolog u timu za očuvanje mora.

Tokom svoje petonedeljne ekspedicije tim je pronašao oko 1.000 komada plastičnog otpada u jednoj od kućića na ostrvu. Ukupno je pronađeno oko 7.000 komada od plastike.

Na ostrvu Ascension živi oko 800 stanovnika. Životinje često pojedu plastiku ili se upetljaju u nju, a sve to utiče i na lanac ishrane biljnih i životinjskih vrsta.

Tim Zoološkog društva Londona za očuvanje ostrva Ascension sledeće tri godine sarađivaće sa Nacionalnim fondom, vlastima Svete Helene i Univerzitetom Nelson Mendela u Južnoj Africi, u borbi protiv zagađenja i očuvanja biodiverziteta.

Projekat uključuje praćenje vodenih struja i kretanje vode, identifikaciju plastičnih flaša i upisanog roka trajanja na njima, kako bi se otkrilo odakle dolaze..

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се