Читај ми!

Zašto je novi trčuljak dobio ime po Novaku: Predatori, opstaju u surovoj sredini i biće tu još dugo

Profesor Biološkog fakulteta Srećko Ćurčić rekao je da nije očekivao da će vest o otkriću nove vrste insekta, koji je dobio ime po Novaku Đokoviću, izazvati toliko pažnje, ali i otkriva i da se srpski teniser sada može pohvaliti da su čak dve životinjske vrste nazvane po njemu.

Vest da je novootkrivena vrsta insekta pronađena u Siminoj jami i da je jedinstveni trčuljak nazvan po Novaku Đokoviću izazvala je mnogo pažnje, a profesor Ćurčić kaže za portal RTS-a da  nije očekivao takvu reakciju.

„Pretpostavljam da je to zato jer je vest pozitivna i što odskače od uobičajenih“, smatra profesor.

Kako je objasnio, nova vrsta insekta deli mnoge osobine sa najboljim srpskim teniserom.

„Osim brzine i sposobnosti da opstaje u surovom okruženju, tu su i snaga, izdržljivost, gipkost, elastičnost i istrajnost. Insekt je predator u pećinskoj sredini, a Novak figurativno na terenu. Naravno, ne treba zaboraviti ni to da oboje potiču iz Srbije“, istakao je Ćurčić.

Profesor takođe dodaje da se Đoković sada može pohvaliti da su dve životinjske vrste opisane po njemu, po čemu je takođe bolji od drugih tenisera.

„Zapravo, poznata je jedna vrsta slatkovodnih puževa iz Crne Gore, koja je prošle godine otkrivena u Crnoj Gori. Njen latinski naziv je Travuniana djokovici“, dodaje profesor Ćurčić.

Hvatan posebnim klopkama i veoma je redak

Nova vrsta insekta je jako retka, svega nekoliko primeraka je pronađeno tokom poseta Siminoj jami.

„Primerci su uhvaćeni u posebnim klopkama, koje služe za izlov podzemne faune. To nije prva pećinska vrsta insekata koju smo otkrili, ali je zajedničko za sve da su retke, da se nalaze u pojedinačnim primercima i da naseljavaju svega jednu ili nekoliko pećina i jama u manjem području", objašnjava profesor.

Opstanak nove vrste, kako kaže, nije upitan.

„Jama nije dostupna običnim posetiocima i ne može se u nju sići bez speleološke opreme. Ovi insekti imaju dovoljno hrane zbog prisustva drugih sitnih beskičmenjaka, kojima se hrane. Nadam se da će ova vrsta opstati još dugo vremena, a i Novaku želim da još dugo bude aktivan i uspešan kao do sada", zaključio je Ćurčić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво