Читај ми!

Zbog globalnog zagrevanja uragani postaju sve jači – šta nam je Ijan pokazao

Burna je sezona tropskih ciklona na Pacifiku i Atlantiku. Zbog globalnog zagrevanja uragani postaju sve jači, kreću se sporije i zadržavaju više vode. To je upravo potvrdio uragan Ijan koji je pričinio najveću materijalnu štetu u istoriji Floride i odneo više od 80 života u toj saveznoj američkoj državi. Dugo je ostao iznad iste teritorije produžavajući agoniju za one koji nisu poslušali naređenje o evakuaciji.

Naučnici su saglasni – oluje su sve intenzivnije i sve brže se pojačavaju. To znači da se vetrovi tokom jednog dana pojačavaju za najmanje 50 kilometara na čas.

Većina smrtnih slučajeva u tropskim ciklonima ne dolazi od vetra već od vode – olujne plime i padavinâ, što uzrokuje oko 90 procenata smrti od uragana u Sjedinjenim Državama.

Da nije bilo okeana, planeta bi bilo mnogo toplija zbog klimatskih promena. Ali u poslednjih 40 godina, okean je apsorbovao oko 90 odsto zagrevanja izazvanog emisijom gasova sa efektom staklene bašte. Ova dodatna toplota podstiče intenzivnije oluje i jače vetrove.

Klimatske promene takođe mogu povećati količinu padavina isporučenu olujom. Jer toplija atmosfera nosi više vlage.

Tokom sezone uragana na Atlantiku 2020. godine, jedne od najburnijih, klimatske promene su povećale padavine po satu za 8 do 11 procenata, stoji u najnovijoj studiji koju je obavio časopis Nature Communications.

Svet se već zagrejao 1,1 stepen iznad predindustrijskog proseka.

Naučnici Nacionalne američke administracije za okeane i atmosferu očekuju da će se na 2 stepena porasta globalne temperautre brzine uraganskog vetra povećati za čak 10 odsto, a tada razaranje eksponencijalno raste.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво