Читај ми!

Meduze u „beogradskom moru“, da li treba da ih se plašite

Igrajući se u plićaku na Adi Ciganliji deca često pronalaze stovrenja ne veća od dva i po centimetra koja liče na žele. U pitanju su slatkovodne meduze, ali mnogi se pitaju da li ih se treba plašiti i kako su dospele u „beogradsko more“.

Sunđer Bob Kockalone, junak istoimenog crtanog filma i njegov drug Patrik morska zvezda – zaljubljenici u lov na meduze, bili bi zadivljeni ovom lovinom. Ali kupačima na Adi Ciganliji, izgleda nije do šale. Snimak meduza iz savskog jezera, zaplivao je društvenim mrežama uz pitanje: „Da li su opasne?“

Slatkovodne meduze su bezazlene – ne mogu vas opeći, a njihov uticaj na ekosistem je zanemarljiv.  

„Lako se prenose opremom za kupanje, dakle vlažni kostimi ako se ne isperu dobro, pecaroški pribor, čamci – svuda mogu polipi da se okače i zalepe, ptice mogu da prenesu na svojim nogama iz bare u baru i tako korak po korak rašire se po svim vodama“, kaže biolog Aleksandar Hegediš.

U Evropi su se pojavile krajem 18. veka. Iz Velike Britanije preko Francuske i Nemačke raširile su se po celom kontinentu. U Srbiju su stigle šezdesetih godina.

„Ima ih u dosta voda u Srbiji, to su mala slatkovodna stvorenja. Ima ih tri, četiri vrste u svetu i počele su da se šire i iz Kine, odnosno iz reke Jang Ce koja je njihovo prirodno stanište. Kada je počela da se razvija akvaristika i biljke da se raznose po svetu tada su razneti i polipi tih meduza, tako da one sada imaju kosmopolitsko rasprostranjenje. Nema ih samo na južnom polu“, dodaje Hegediš. 

Viša temperatura vode znači veći broj tih stvorenja. Meduze nestaju sa pojavom hladnijih dana. Tada već i Adu napuštaju poslednji kupači. Do tada, ukoliko spas od vreline nalazite u tom jezeru, zapamtite – spas vam ne treba od ovih meduza. 

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара