Читај ми!

London dobio ostrvo od vlažnih maramica koje je promenilo tok Temze

Ostrvo sačinjeno od vlažnih maramica veličine dva teniska terena formiralo se na obali Temze u Londonu i promenilo tok reke, piše list Tajms.

Britanski ministri apeluju na ljude da prestanu da koriste vlažne maramice, a vlasti razmatraju potpunu zabranu onih koje sadrže plastiku.

Fler Anderson, poslanica laburista, upozorila je građane da se vlažne maramice koje bace u vece šolju ne razgrađaju već završe u Temzi.

„Ostrvo veličine dva teniska terena formiralo se kod Hamersmit mosta. U nekim delovima je sloj maramica deblji od jednog metra. Zapravo je promenilo tok Temze“, navodi Andersonova.

Poslanica je predložila potpunu zabranu proizvodnje i prodaje vlažnih maramica koje sadrže plastiku, ali priznaje da joj je za to potrebna veća podrška.

Većina vlažnih maramica proizvodi se od plastike koja se ne razlaže kada se pusti voda, navodi organizacija za zaštitu životne sredine „Temza21“.

Ne samo što se ne razlažu, već oslobađaju mikroplastiku koja dalje nanosi štetu čitavom ekosistemu.

Iz organizacije „Temza21“ navode da se ostrvo formiralo za manje od pet godina, da je na nekim mestima poraslo za 1,4 metra i pokriva površinu dva teniska terena.

субота, 30. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво