Čitaj mi!

Orke objavile rat velikim belim ajkulama, masakrirana trupla na obali

Dve orke po imenu Port i Starbord, kako se čini, posebno su se namerile na velike bele ajkule. Od 2017. godine, more je na obalu Južne Afrike izbacilo osam belih ajkula koje su na sebi imale tragove napada kitova-ubica. Većini je nedostajala jetra, a nekim je bilo pojedeno i srce.

Rane na ajkulama kao i praćenje dve orke ukazuju da su Port i Starbord vinovnici ovih napada, a naučnici veruju da je broj ubijenih ajkula mnogo veći, samo što njihova tela nisu isplivala na obalu.

Naučnici su studiju objavili u časopisu African Journal of Marine Science sa detaljnim nalazima.

„Kitovi-ubice su veoma specijalizovani lovci. Ova dva su naučila kako da napadaju ajkule kako bi došli do njihove masne hranljive jetre, koja može da teži i do trećine težine odrasle ajkule“, objašnjava biološkinja Alison Tauner, predvodnica istraživanja.

Potpuno odrasle orke mogu da budu skoro devet metara dugačke i teške sedam tona. Najčešće love u čoporima i jelovnik im je prilično raznovrstan, od foka i delfina do ajkula i lignji.

Međutim, velike bele ajkule su veoma opasni protivnici, mogu da budu duže od šest metara i imaju izuzetno opasne čeljusti.

Nadgledajući obalu i prateći označene ajkule, njen tim je utvrdio da su velike bele ajkule potpuno prestale da posećuju određene delove južnoafričke obale gde orke patroliraju.

„Što duže orke prolaze tim područjima, to ih se duže ajkule klone“, navela je Taunerova.