Читај ми!

Miris lekovitog bilja - „Dani lavande“ u vojvođanskoj Provansi

Zbog specifičnog sastava zemljišta, sever Vojvodine je idealan za gajenje začinskog i lekovitog bilja. Zbog toga je umesto žita ili suncokreta sve više plantaža lavande. U okolini Kanjiže u toku su „Dani lavande”.

Dizajnerka Elvira Nađ, na salašu blizu sela Vojvoda Zimonjić kod Kanjiže pre osam godina lavandom je zasejala više od pola hektara. Od cvetova se pravi ulje za kozmetičku i farmaceutsku industriju, jer smiruje i opušta, od sušenih latica može da se kuva čaj, pravi keks... 

„Kreme, dezodoransi, velika je skala kozmetičkih proizvoda od lavande. Možda se i ne zna da se u svakom kozmetičkom proizvodu može naći ulje lavande", istakla je Elvira Nađ, vlasnica salaša.

Na salašu su u toku „Dani lavande”. Posetioci su u prilici da sami beru biljke i učestvuju u radionicama u kojima se prave kreme, aromatične sveće i sapuni, kao i dekoracije od ovog mediteranskog cveća.

„Očarana sam mirisom, lepotom, a privukla me je i mogućnost radionica izrade nekih rukotvorina i dekoracija”, rekla je Ana Žigmanov Vuković iz Subotice.

„Ja iskreno obožavam lavandu. Došli smo da beremo i naravno da odnesemo kući i stavimo u vazu. I volim da je imam kod kuće, obožavam miris lavande”, ističe Kinga Varnjo iz Bečeja.

Peskovito zemljište na severu Bačke i Banata idealno je za začinsko i lekovito bilje, pa ne čudi što je sve više plantaža lavande.

Umesto polja žita ili suncokreta prostiru se njive mirisnih biljaka nežnoljubičastih latica, pa ovaj deo Vojvodine podseća i na francusku Provansu.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво