Čitaj mi!

Najčistiju vodu za kupanje ima zemlja koja nema more – Austrija

Kvalitet evropskih voda za kupanje dramatično se poboljšao poslednjih decenija, a novi izveštaj koji je ove nedelje objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 odsto njenih kupališta sada rangirano kao „odlično“.

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje pratio je skoro 22.000 kopnenih i priobalnih mesta za kupanje širom zemalja članica Evropske unije, Albanije i Švajcarske tokom 2021. godine. Velika Britanija, pošto je napustila EU, prvi put je izostala iz izveštaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prelepim jezerima, uključujući alpske vode Ahenze u Tirolu i Belo jezero, smaragdne boje u Koruškoj, nalazi se na vrhu liste, sa 97,7% njenih voda proglašeno odličnim.

Odmah iza njega na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Nemačka su ostale zemlje u kojima je više od devet od 10 lokacija dobilo najbolju ocenu.

Portugal je na 10. mestu, sa 88,5 odsto, dok je Italija (87,9%) i Španija (87,4%) na 12. odnosno 13. mestu.

Turističko žarište Francuska zaostaje dalje na rang listi, sa 75,7 odsto, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5, nešto iza Slovačke sa 50 i Mađarske sa 60,2 odsto.

Procenu je sastavila EEA u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje iz kanalizacije i uzgoja stoke.

Vode su tada ocenjene kao „odlične", „dobre", „dovoljno" ili „loše", prema standardima Evropske unije.

Plivanje u lošim vodama može dovesti do bolesti – ako se voda proguta, plivači mogu iskusiti bolove u stomaku ili dijareju.

Francuska je imala ukupno 99 mesta za kupanje koja su ocenjena kao „loša“, što znači da su morala da budu zatvorena tokom sledeće sezone kupanja, uz mere koje su uvedene za smanjenje zagađenja i eliminisanje opasnosti po zdravlje.

Lokacije koje su pet uzastopnih godina bile loše rangirane moraju trajno da se zatvore, što je bio slučaj sa 31 kupalištem u Italiji, sa osam u Francuskoj i dva u Holandiji.

To pravilo je deo Direktive o vodi za kupanje koja je usvojena 2006. godine i smatra se da je od tada doprinela kontinuiranom rastu udela odličnih lokacija.

Kvalitet voda EU je generalno visok sa minimalnim standardima kvaliteta vode koji su ispunjeni na 95,2 odsto svih ispitivanih lokacija.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 08. jun 2022, 17:55) - Dragan [neregistrovani]

Kvalitet života.

Imam privilegiju da živim u Villach-u,u Koroškoj u Austriji još od 1992.Zaista mogu reći da je ovo raj na zemlji.Bezbrojna prirodna jezera čistoće na nivou pitke vode,što predstavlja izuzetan potencijal za letnji turizam.Okolna brda pokrivena snegom pravi su magnet za skijše.U proleće i jesen beskonačne mogućnosti za planinarenje,vožnju biciklom stazama uz potoke i kroz šume.Hoću da kažem da se kvalitet života ne ogleda samo po velikim platama,mnogo je bitnije kako provodite slobodno vreme.Meni je Bog dao sreću da živim ovde i da mi nikad nije dosadno.Pozdrav svim ljudima koji još pozitivno gledaju na život i uživaju u ovim lepotama koje nam je On dao.

(sreda, 08. jun 2022, 12:27) - anonymous [neregistrovani]

Još jedna zabludna lista

Ovi procenti ne znače da na svim plažama voda jedva da je malčice zagađena. Iz nje se ne vidi da itekako ima zagađenih kupališta na kojima povremeno ili redovno ima ispuštanja kanalizacije, čak i u sred sezone. Ne treba zaboraviti ni sistem Plave zastave koji se zasniva na slanju dva uzorka vode za koju nadležna laboratorija uopšte ne proverava da li zaista potiče sa navedene lokacije. Odatle i eksplozija tih zastava na plažama širom Evrope.

Hrvatska ima prednost izuzetno dugačke obale, pogotovo kada se uračunaju ostrva. Ipak, poznato je da je u blizini većih gradova i luka voda često izuzetno loša. Naravno, to ne znači da Hrvatska nema čisto more nego da se ipak treba raspitati i dati prednost manjim mestima i ostrvima.