Читај ми!

Proteini od insekata umesto mesa smanjili bi poljoprivredno zagađenje za 80 odsto

Finski stručnjaci su novom studijom pokazali da bi zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posledice poljoprivrede na globalno zagrevanje i zagađivanje vode i zemlje bile bi smanjene za 80 odsto.

Finski istraživači koristili su kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje.

Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija došlo do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.

Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinikiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.

Ne samo da bi prelazak na „hranu budućnosti“, poput insekata i proteina iz gljiva, mogao da podmiri potrebe već bi doprineo boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.

„Hrana budućnosti" je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.

„Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije“, navode finski stručnjaci.

Zamenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво