Читај ми!

Završava se mapiranje posebnih lokaliteta - biodiverzitet Srbije biće deo mreže „Natura 2000“

Evropska unija već 25 godina poboljšava očuvanje biodiverziteta i održavanje prirodnih resursa kroz mrežu „Natura 2000“, koja se smatra najvećom mrežom zaštićenih područja na svetu, jer svaka članica mora da osigura pravnu zaštitu područja na svojoj teritoriji. Bogatstvo biodiverziteta Srbije biće deo mreže „Natura 2000“. Posle dve i po godine, završava se projekat kojim su na osnovu rada projektnog tima od 30 stručnjaka identifikovani i mapirani lokaliteti posebne zaštite.

Trenutno je u 28 zemalja članica EU Natura 2000 mrežom obuhvaćeno više od 27.000 kopnenih i marinskih područja, koja pokrivaju 18 odsto teritorije Unije. Nažalost Srbija sada ima svega sedam procenata teritorije koja je pod zaštitom. To je veoma malo.

„Evropska Unija se obavezala da će proširiti mrežu zaštićenih prodručja na najmanje 30 odsto teritorije. U okviru projekta Natura 2000 identifikovano je 277 lokaliteta od interesa za zajednicu i 85 područja posebne zaštite, koja pokrivaju 38 procenata teritorije Srbije", rekla je Ana Injigo, vođa projekta Natura 2000.

Zagađenje pogađa svakoga - kroz vazduh koji dišemo, vodu koju pijemo ili zemlju na kojoj gajimo hranu. Zagađenje je takođe jedan od glavnih razloga za gubitak biodiverziteta, a gubitak biodiverziteta je nepovratan. Mi ne možemo da stvorimo vrstu staništa koja je nestala, ali možemo sada da delujemo da sprečimo taj gubitak. Zahvaljujući ovom projektu Srbija je korak bliže očuvanju biodiverziteta pripremajući zemlju za mrežu Natura 2000", izjavio je Sakelaris Hurdas, iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Jedan od glavnih zahteva koje zemlje kandidati za članstvo u EU moraju da ispune u oblasti zaštite prirode je uspostavljanje mreže Natura 2000. Za njeno uspostavljanje Evropska unija je od 2015. donirala Srbiji više od 3,5 miliona evra.

„Prvenstveno je neophodno da se implementiraju dve direktive koje se odnose na ekološku mrežu. To je Direktiva o staništima i Direktiva o pticama. Na osnovu toga mi iimamo program zaštite prirode sa akcionim planom koji nam određuje dinamiku na koji način ćemo doći do tih ciljeva. Sama ekološka mreža je malo odvojena od samih zaštićenih područja, iz razloga što ona ima mnogo širi obuhvat nego što su sama zaštićena područja kod nas u Srbiji identifikovana", kažeSandra Dokić, pomoćnica ministra zaštite životne sredine.

„Imamo 2.600 vrsta koje se nalaze ili u statusu strogo zaštićenih vrsta, koje predstavljaju ugrožene, retke, sa druge strane imamo preko hiljadu vrsta koje imaju status zaštićenih vrsta. Da spomenem risa kao jednu od ugroženih vrsta, tu su divokoza, medved, vidra, suri orao, belorepan, bela kanja, zmije gmizavci... ", priča dr Nenad Sekulić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Evropski plan za obnovu prirode obuhvata i obnovu degradiranog zemljišta, povećanje organske poljoprivrede, smanjenje upotrebe pesticida za 50 procenata što će i zaustaviti istrebljenje pčela i tri milijarde novih stabala.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво