Читај ми!

Ostala samo jedna ženka severnog belog nosoroga u programu borbe za spas vrste

Povlačenjem 32-godišnje Najin iz programa pokušaja spasavanja severnog belog nosoroga od kompletnog izumiranja, njena ćerka Fatu ostala je jedina donorka jajnih ćelija.

Najin i njena ćerka Fatu poslednje su pripadnice vrste severnog belog nosoroga na planeti od kada je u martu 2018. godine uginuo mužjak Sudan.

Naučnici pokušavaju da spasu vrstu od sigurnog izumiranja metodama vantelesne oplodnje.

Nakon povlačenja 32-godišnje Najin, Fatu je ostala jedina donatorka jajnih ćelija.

Koliko je poznato, drugih živih mužjaka nema, a nijedna od preostale dve ženke ove vrste ne može nositi mladunče do kraja perioda graviditeta.

Severni beli nosorozi, koji su zapravo sivi, slobodno su tumarali prostorom koji se prostirao u nekoliko zemalja istočne i centralne Afrike, ali je njihov broj naglo opao zbog široko rasprostranjenog krivolova. Lovili su ih nemilice zbog roga.

Tim organizacije „Bioreskju“ (Biorescue), predvođen istraživačima sa nemačkog Instituta Lajbnic specijalizovanih za životinje u zoološkim vrtovima i istraživanje divljih životinja, utrkuje se sa vremenom kako bi spasao najugroženijeg sisara na svetu.

„Stručni tim doneo je odluku da stariju od dve preostale ženke, 32-godišnju Najin, isključi iz daljeg programa prikupljanja jajnih ćelija“, navodi se u saopštenju „Bioreskjua“.

Poodmakle godine ženke Najin i znaci bolesti uzeti su u obzir, precizirali su naučnici koji se nadaju da će embrione koje prave od jajnih ćelija i zamrznute sperme uginulih mužjaka moći da ponesu surogat majke.

„Bili smo veoma uspešni sa Fatu. Do sada imamo 12 embriona čistog severnog belog nosoroga. Veoma smo optimistični da će projekat uspeti“, rekao je za Rojters Dejvid Ndere, zamenik direktora sektora za istraživanje pri kenijskom odseku organizacije „Vajldlajf“.

Naučnici veruju da će prvo mladunče severnog belog nosoroga dočekati za tri godine, a brojniju populaciju u naredne dve decenije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво