Čitaj mi!

Uloga arhitekture u energetski efikasnim građevinama

Moderna arhitektura unapređuje dosadašnju gradnju objekata tako što ih čini održivim. To vodi ka razvoju pasivnih i nultih kuća, koje koriste obnovljive izvore i proizvode onoliko energije koliko i troše.

Održiva arhitektura je u središtu arhitektonskog projektovanja u ovom veku. Unapređivanje gradnje, zahvaljujući sve češćoj upotrebi energije iz obnovljivih izvora, vodi ka energetski efikasnim građevinama i konceptu održivih zgrada.

„To znači da budu ekološki efikasne, da imaju pozitivno delovanje na teren na kojem se grade, da inkorporiraju životnu okolinu u kojoj se nalaze i da generalno ne prave štetu prirodnoj sredini. Standard pasivnih kuća se poslednjih godina posebno izdvojio zato što ne koristi klasične sisteme grejanja nego jednostavno koristi rekuperaciju toplote upotrebljenog vazduha“, objašnjava mr Vladimir Lovrić, arhitekta.

Princip održive arhitekture podrazumeva racionalnu upotrebu standardnih, kao i primenu novih građevinskih materijala.

„Čini mi se da danas arhitektonskom formom mnogo lakše baratamo nego pre trideset godina, možda, ne samo zahvaljujući našoj pameti, ne verujem da je to isključivo, nego, celom jednom lepezom novih materijala koji daju nove mogućnosti“, navodi Branislav Mitrović, arhitekta.

„Savremena tehnologija je vrlo unapredila mnoge aspekte građevinarstva. Pod broj jedan, veoma kvalitetne termičke izolacije – staklo je doživelo jednu revoluciju, ogromnu revoluciju, tako da stakleni zidovi u četvoroslojnim ili troslojnim slojevima punjeni argonom ili ksenonom zadovoljavaju performanse jednog dobro izolovanog zida“, dodaje mr Lovrić.

Prilikom projektovanja održivih zgrada vodi se računa o funkcionalnosti, ali i o estetici građevine.

„Svaka dobra arhitektura ima u sebi elemente i održivosti. Meni je prosto usađeno da je funkcija zapravo ona tema koja sagledava prostor, koja rešava dileme prostora, koja anticipira i određuje prostorne odrednice gde će neko da živi, da boravi ili radi. Mislim da su oblik i funkcija, oblik i sadržaj neraskidivo vezani i mislim da oni kao što sad određuju arhitekturu, tako će to biti u velikoj meri i u budućnosti“, smatra Mitrović.

Da bi gradnja održivih zgrada dala rezultate, potrebno je da arhitekti dosledno prate savremene principe održavanja energetske efikasnosti uvažavajući sve aspekte održive arhitekture.

broj komentara 0 pošalji komentar