Čitaj mi!

Dejvid Atenboro u novom filmu upozorava na važnost biodiverziteta

Ser Dejvid Atenboro objavio je novi kratkometražni animirani film o značaju biodiverziteta. Tim povodom je naglasio da priroda ima „veliku duhovnu i kulturnu vrednost” za ljudska bića ali da, s druge strane, „mnogi ljudski postupci uništavaju biodiverzitet, odnosno raznolikost života”.

U animiranom filmu, koji je premijerno prikazan na Jutjubu, Atenboro objašnjava važnost biodiverziteta i šta sve moramo učiniti da bismo ga zaštitili.

Poruka Dejvida Atenboroa šalje se u ključnom trenutku, dok se svetski lideri spremaju za konferenciju UN o biodiverzitetu i klimatskim promenama (Cop26), koja se biti održana u Glazgovu ovog novembra.

Petominutni film prikazuje scene prirode bogate raznovrsnošću živog sveta, stavljajući ih nasuprot štetnim ishodima ljudskih aktivnosti na planeti.

Tu su prikazi koralnih grebena koji su promenjeni pod dejstvom povećanja globalne temperature, bistre vode koja se zagađuje plastičnim otpadom, slike suša i životinja kojima preti izumiranje, koje je povezano sa proizvodnjom namirnica za ljudsku ishranu.

Pozivajući na akciju u filmu, Dejvid Atenboro naglašava neophodnost integrisanja održivosti i ekonomskog razvoja u nastojanju da se ceo svet uhvati ukoštac sa krizom biodiverziteta.

„Koristi koje pruža priroda neophodne su za omogućavanje ljudskog života. Potrebno nam je bogatstvo naše planete da bismo sami sebi pomogli da živimo zdravo, srećno i dugo u budućnosti", zaključio je Atenboro.

broj komentara 0 pošalji komentar