Читај ми!

Perućačko jezero- toliko je čisto i lepo da ga i medvedi preplivavaju

Naspram našeg nacionalnog parka Tara, nalazi se NP Drina, najmladji nacionalni park u Republici Srpskoj. Prostire se na oko 6.300 hektara površine, čije su osnovne vrednosti staništa endemičnih i reliktnih vrsta, pre svega Pančićeve omorike, kao i kanjon Drine kojim je plovila i naša ekipa iz Užica.

Plovidba od Perućca do ušća Žepe u Drinu, najlepša je slika Nacionalnog parka Drine. Tu su  retka flora i fauna, stećci i arheološki lokaliteti.

„Dubina kanjona je negde oko 1.000 metara, na najdubljem delu, a širina kanjona je od 100 do 150 metara. Ovde postoje srednjevekovni gradovi i utvrđenja, stari grad Đurđevac", istakao je Bojan Josipović, direkror JU NP Drina, Srebrenica.

Crni potok u drinu se spušta sa visine od 1.100 metara nadmorske visine, a tok mu je dug 5,5 kilometara. Najveće je mrestilište pastrmke i tu je trajno zabranjen ribolov. Visoko u liticama su Pančićeva omorika, crni bor, grab, divokoze i medvedi koji preplivavaju sa jedne na drugu stranu obale, jer životinje ne poznaju grnice.

„Prošli smo veoma težak period da objasnimo ljudima da je to prednost, a ne nedostatak kada je neko područje pod zaštitom", istakao je Dragić Karaklić, direktor NP Tara Bajina Bašta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво