Читај ми!

Od prirode se ništa ne može sakriti – laguna u Argentini promenila boju

Laguna u argentinskoj regiji južne Patagonije obojena je u jarko ružičastu boju zbog zagađenja voda hemikalijama. Stručnjaci i aktivisti ističu da je zagađenje nastalo od ispuštanja hemikalija koje se koriste za konzerviranje kozica namenjenih izvozu.

Ružičasta boja vode u laguni potiče od natrijum sulfita, antibakterijskog proizvoda koji se koristi u fabrikama ribe, čiji je otpad kriv za kontaminaciju reke Čubut.

Stanovnici regije već duže vreme žale se na neprijatne mirise i druge ekološke probleme oko reke i lagune.

„Oni koji bi trebalo da imaju kontrolu su ti koji odobravaju trovanje ljudi", rekao je ekološki aktivista Pablo Lada, koji živi u blizini lagune, kriveći vladu za zagađenje.

Inženjer zaštite životne sredine i virolog Federiko Restrepo, istakao je za medije da je do bojenja vode došlo zbog natrijum sulfita u ribljem otpadu, koji po zakonu treba da se tretira pre nego što se baci.

Lokalno stanovništvo je u znak protesta blokirano saobraćajnice koje kamioni koriste za prevoz obrađenog ribljeg otpada.

Međutim, vlasti tvrde da boja nije štetna, i da će jezero povratiti svoju prirodnu boju.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво