Читај ми!

Lešinar koji nije viđen više od 150 godina – snimljeno „faraonsko pile“

U Velikoj Britaniji je, prvi put posle više od 150 godina, viđen retki egipatski lešinar koji se smatra ugroženom vrstom širom sveta.

Ptica grabljivica, poznata i kao faraonovo pile zbog veza sa drevnim Egiptom, primećena je na jednom od ostrva Sili koja pripadaju Velikoj Britaniji, što je okarakterisano kao „viđanje jednom u veku".

Smatra se da je ptica možda došla iz severne Francuske i „zbunila se“ tokom migracije. 

U Velikoj Britaniji su zabeležena samo dva prethodna zvanična viđenja ove vrste lešinara – jedno u Somersetu 1825. i drugo u Eseksu 1868. godine.

Vil Vagstaf je bio na čelu grupe za obilazak ptica kada je spazio lešinara koji je bio na drvetu.

„Reći da sam bio iznenađen kada sam video egipatskog lešinara kako se pojavljuje iz magle nad mojom glavom bilo bi malo. To je bio poseban dan za mene", rekao je Vagstaf.

Očekuje se da će veći broj posmatrača i ljubitelja ptica otputovati na ostrva u nadi da će videti retku vrstu čiji je lik zastupljen u egipatskim hijeroglifima i jedna je od samo nekoliko ptica grabljivica za koje se zna da koriste alate tokom lova.

U oblastima Afrike, gde su nojeva jaja deo njegove prehrane, poznato je da egipatski lešinar koristi kamenčić koji se drži u kljunu da bi udario i razbio jaja. Ptica takođe jede glodare i gmizavce.

Egipatski lešinari se obično nalaze u delovima južne Španije i severne Francuske, kao i u Africi i Aziji, ali njihov ukupan broj opada.

Inače, za ove lešinare, koji imaju žuto i belo perje po glavi, karakteristično je to da umoče glavu u blato i trljaju ga kako bi glavu, vrat i grudi obojili u tamnije boje.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво