Читај ми!

Povratak posle 120 godina – morski galeb ponovo se gnezdi u Srbiji

Krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je okolinu Kladova. Među ostalim pticama na obali Dunava, bile su i polno zrele jedinke morskih galebova (larus michahellis) i sinjih galebova (larus cichinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje.

Detaljna pretraga terena dala je rezultat. Na kamenitoj obali pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na jajima. 

U Srbiji se morski galeb poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Morski galeb se gnezdi uz obale Sredozemlja, zapadne Evrope i zapadne Afrike, kao i na pojedinim velikim kontinentalnim vodenim staništima u zapadnoj, centralnoj i južnoj Evropi, maloj Aziji i zakavkaskim državama.

Kladovu najbliža gnezdilišta nalaze se takođe na Dunavu, između Rumunije i Bugarske.

Vrsta se gnezdi kolonijalno, na kamenitim, vegetacijom obraslim ili peščanim ostrvima u blizini morske obale, na velikim jezerima, rekama, akumulacijama i povremeno u naseljima.

Van perioda gnežđenja, morski galeb boravi na teritoriji većeg dela Evrope, na različitim morskim staništima i većim kopnenim vodama, u gradovima, na poljoprivrednim područjima ili deponijama.

Hrani se živim plenom – ribama, rakovima i malim sisarima, kao i otpacima sa deponija.

Morski galeb je tek treća i trenutno najređa vrsta galeba koja se gnezdi u Srbiji.

Druge dve vrste su obični galeb (Larus ridibundus) i crnoglavi galeb (Larus malenocephalus).

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво