Читај ми!

Raste samo u Srbiji i nigde više - unikatni kablarski zvončac

U ovom periodu godine u Ovčarsko-kablarskoj klisuri mogu se videti endemske biljke - jedinstveni kablarski zvončac, jedna vrsta hajdučke trave koja se može naći samo na Kablaru i na Suvoj planini, kao i veliki broj različitih orhideja.

Raskošnu prirodnu lepoticu, kroz koju vijuga Zapadna Morava, odlikuje veoma raznovrsna flora i fauna.

Do sada je u klisuri između Ovčara i Kablara zabeleženo više od 800 biljnih vrsta. Neke se jedino mogu videti u stenama, kao što je Kablarski zvončac. 

„To je endem samo Kablara, vrsta koju su 2012. godine stručnjaci sa Biološkog fakulteta u Beogradu opisali kao novu vrstu za nauku. Sreće se samo ovde na Kablaru, na dva kilometra kvadratna, oko 2.000 jedinki", rekao je Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Nova stručna zaštita doprineće da se sačuva lokalitet na kome cveta kablarski zvončac, da mu se posveti puna pažnja i da se očuvaju staništa biljke izuzetne lepote.

Nešto rasprostranjenija je endemska vrsta hajdučke trave koja se, osim na kablarskim liticama, može videti i na Suvoj planini.

„Ove južne padine stenovite padine Kablara, odavde od vidikovca pa sve dole do manastira Nikolje, onda oko Savine isposnice, sve te osunčane strane Kablara su stanište ove vrste", dodao je Nikolić. 

Sa tako raznovrsnom vegetacijom, Ovčarsko-kablarska klisura predstavlja pravi muzej prirode.

To je jedno od retkih mesta u Srbiji gde u proleće cveta više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.  

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи