Читај ми!

Upozorenje – priroda je ugrožena, zaustavimo njenu degradaciju

Na Svetski dan životne sredine stiže upozorenje da je ugrožena skoro polovina svetske populacije jer ubrzano uništavano prirodu. Danas počinje Dekada obnove ekosistema i poziv svima da zaustave degradacije. Dok Ujedinjene nacije pozivaju na obnovu ekosistema, Interpol upozorava da je zločin zagađenja sve prisutniji.

Dekada obnove ekosistema je globalna misija oživljavanja milijardi hektara šuma, obradivih površina, planina i okeana i otklanjanje štete koja im je naneta. Samo zdravi ekosistemi, mogu obezbediti sredstva za život ljudi i zaustaviti nestajanje biodiverziteta. Tri četvrtine planete je u nekom stepenu degradacije, a polovina čovečanstva trpi negativne posledice zbog toga.

„Moramo da radimo na tome da imamo čist vazduh, zemljište i vodu. Moramo početi sada jer potrebno je pet do deset godina da se obnovi veliki ekosistem. Primera radi, ako je reka Sava veoma zagađena potrebno je pet do deset godina da se vrati u svoj normalan status“, rekla je Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji.

Polovina svetskog bruto društvenog proizvoda zavisi od prirode.

„Svaki dolar uložen u obnovu prirode može da donese 30 dolara dobiti tako da postoji taj ekonomski razlog i ekonomski faktor obnove staništa. EU je sa svojom strategijom zelenim dogovorom postavila jasne ciljeve obnove reka, šuma, poljoprivrednog zemljišta, upotrebe manje pesticida i slično, tako da ciljevi postoje, kako će se pretočiti u praksu to ćemo videti“, rekao je Boris Erg iz Međunarodne unije za prirodu.

U praksi – ekološki kriminal cveta. Zločin zagađenja se prepoznaje u pravosuđu. U Srbiji nedostaje 1.400 ekoloških inspektora. Kad je reč o krivično-pravnoj zaštiti, Krivični zakonik ima posebnu glavu posvećenu zaštiti životne sredine.

"Imamo 18 osnovnih krivičnih dela protiv životne sredine i mnoga druga koja možemo povezati sa narušavanjem stanja životne sredine. Najčešće su šumske krađe, zlostavljanje životinja. Poslednjih godina beležimo značajan broj slučajeva koji se tiču odbijanja da se pristupi ekološkim informacijama i krivičnih dela koja se tiču nezakonitog upravljanja opasnim otpadom", istakla je dr Mirjana Drenovak Ivanović, profesor ekološkog prava na Pravnom fakultetu.

U Operaciji 30 dana sa 34.000 inspekcija na moru, Interpol je, u saradnji sa 67 zemalja, ovog proleća otkrio 1.600 prekršaja zagađenja mora širom sveta, kao što su ispuštanje nafte, žive, plastike i drugih zagađivača, ilegalna trgovina otpadom, piraterija, ilegalni ribolov.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара