Читај ми!

Kako će Novosađani koji reše da kupe bicikl, uštedeti 10.000 dinara

Godinu dana života sa koronom učinilo je da nikada više nismo govorili o zdravlju, ishrani, vežbanju, boravku u prirodi. Čini se da smo počeli da menjamo i prioritete, pa su mnogi, umesto vožnje autobusom ili kolima, odlučili da pešače ili voze bicikl.

Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji će početi sa realizacijom subvencija za kupovinu bicikla. 

Do ideje se došlo zahvaljujući inicijativi civilnog sektora i nevladinoj organizaciji, koja je tražila da vlasti pomognu građane pri kupovini bicikla.

Subvencijom u iznosu od 10.000 dinara, grad promoviše zaštitu životne sredine, a i utiče na veću fizičku aktivnost građana.

„Kao uzor su nam poslužile kolege iz regiona. U Podgorici je sprovedena slična akcija i isto tako u Skoplju", rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Mira Radenović, članica Gradskog veća zadužena za imovinu, imovinsko-pravne poslove i zaštitu životne sredine Novog Sada.

Dodala je da će se akcija obavljati kontinuirano, i da je u prvoj fazi grad Novi Sad, opredelio osam miliona dinara.

„Gradonačelnik je najavio da u rebalansu možda dobijemo još sredstava. To je nešto manje od hiljadu bicikala", rekla je Radenovićeva, i dodala da je od dokumentacije za konkurisanje za subvenciju za kupovimu bicikla, potrebna fotokopija lične karte, izjava o tome da konkuriše samo jedan član domaćinstva, prijavni formular i broj računa u banci.

Dokumentacija se šalje onlajn, a svi detalji će biti na sajtu gradske uprave.

Konkurs se otvara krajem marta i u pripremnoj je fazi. 

Biciklizam i kvalitet vazduha 

„U Novom Sadu se više od 15 godina sprovodi monitoring kvaliteta vazduha, a od 2016. go 2020. godine, ispunjeno je više 90 odsto mera iz Plana o kvalitetu vazduha", izjavila je Radenovićeva.

Dodaje da je u tom periodu, zahvaljujući merama među kojima je i promocija alternativnih vidova prevoza, detektovano smanjenje koncentracije zagađujućih čestica u vazduhu.

Novi Sad kao ravničarski grad je pogodan za biciklizam, i ima više od 100 kilometara biciklističkih staza.

Radenovićeva najavljuje izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih staza.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво