Čitaj mi!

Gondole u blatu – povukla se voda iz kanala u Veneciji

Gondole u mnogim venecijanskim kanalima leže besposlene, negde u plitkoj vodi a negde i u blatu, jer su čuvene „saobraćajnice“ Venecije zbog oseke gotovo presušile.

Zaštitni znak i turistička atrakcija Venecije, gondole mogle su se videti u kanalima ovih dana na suvom jer je nivo vode pao na 48 santimetara. Slična sudbina zadesila je i manje čamce.

Italijanski grad, koji je širom sveta omiljen zbog svojih kanala, divne arhitekture i umetnosti, uvek je živeo u krhkom balansu između plima i oseka, koje stvaraju varijacije u nivou mora od oko pola metra.

Poplava je viševekovni neprijatelj grada prepunog umetnosti i izgrađenog na nekoliko malih ostrva na severoistočnoj obali Italije. Svaki novi veliki nalet vode oštećuje njegove srednjovekovne i renesansne palate.

U novembru prošle godine Venecija se suočila sa najgorom poplavom u poslednje 53 godine.

Trg Svetog Marka bio je potpuno potopljen. Nivo vode dostigao je 1,87 metara, dok su palate, kafići i prodavnice takođe bili pod vodom.

Od 2003. godine u toku je ogroman infrastrukturni projekat za zaštitu grada, ali ga prate prekoračenja troškova, skandali i kašnjenja.

Sistem pokretnih podvodnih barijera, nazvan Mojsije, trebalo bi da bude u funkciji do kraja 2021. godine, a radovi su ubrzani nakon novembarskih poplava.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">